czwartek, 24 listopada 2011

Ciasto bananowe

Ciężkie, sprężyste, w konsystencji przypominające chlebek, pachnące bananami, o intensywnym aromacie czekolady i migdałów - czy można takie cudo wyczarować w 5 minut? Jeśli zapomnimy o czasie pieczenia, to owszem, można :)

Do tego ciasta możecie dodać wiele dodatków - orzechy, suszone owoce, herbatniki i to, co znajdziecie pod ręką w domu. Mi jednak najbardziej smakuje w konfiguracji, którą podaję w przepisie.

Uwaga! Banalnie proste, również do zjedzenia - znika w zaskakującym tempie!

Składniki
ilość: 1 ciasto (ja piekę w formie na tartę o średnicy 24-25 cm)

* 7 bananów
* 1/2 kostki margaryny lub masła
* 3/4 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki
* sok z 1/2 cytryny
* tabliczka gorzkiej czekolady
* garść migdałów
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Pieczenie: 1 godz.

1.
Masło roztapiamy w garnuszku ustawionym na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.

2.
Banany rozgniatamy na jednolitą masę - ja wykorzystuję do tego tłuczek/ucieracz do mojito, ale równie dobrze możecie wykorzystać widelec. Do masy bananowej dodajemy sok z 1/2 cytryny.

3.
Migdały kroimy (nie muszą być posiekane, wystarczy przecięcie migdała na 2-4 części), podobnie postępujemy z czekoladą.

4.
Do roztopionego masła wsypujemy cukier, mieszamy.

5.
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dolewamy masło z cukrem, mieszamy. Dodajemy masę bananową, następnie czekoladę i migdały. Całość dokładnie mieszamy - ciasto powinno mieć dość gęstą i klejącą się konsystencję.

6.
Ciasto wykładamy do formy (posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy przez godzinę, studzimy w uchylonym piekarniku.


rada
ciasto jest mało słodkie, jeśli wolicie "słodkie słodycze" możecie dodać więcej cukru
















2 komentarze:

  1. u nas to ciacho nie zrobiło furory, ale u ciebie smacznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie za pierwszym razem wyszło trochę za mało bananowe i nieco zbyt suche, ale uznałam, że to dlatego, że dałam 5 niezbyt dojrzałych bananów.
    Dlatego do kolejnego dałam 5 dojrzałych + 2 mniej i wyszło idealne - pachnące i smakujące bananami, w środku lekko wilgotne, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń