poniedziałek, 5 grudnia 2011

Pierniczki choinkowe

Mikołajki za pasem, co oznacza, że sezon przedświątecznych przygotowań można uznać za oficjalnie rozpoczęty! :)

W tym czasie na moim blogu (o ile tylko znajdę czas aby odejść od piekarnika, czy w ogóle wyjść z kuchni :) będą się pojawiały przepisy na dania świąteczne, ale także na szybkie obiady (kto by miał czas na gotowanie, gdy tyle rzeczy pozostało do zrobienia, a czasu coraz mniej? :)) oraz na kulinarne prezenty.

Rozpoczynamy od pierniczków - idealnych jako ozdoby choinkowe, ale równie smacznych.

Ja wykorzystuję je także jako prezenty dla bliskich mi osób - otrzymanie pachnących imbirem i cynamonem pierniczków zawsze jest miłym akcentem.

Składniki
ilość: w zależności od wielkości, kilkadziesiąt ciasteczek

* 1 szklanka miodu (jeśli pierniki tylko do ozdoby, można użyć sztucznego miodu lub golden syrup)
* 1 szklanka cukru
* 1 margaryna
* 1 przyprawa do piernika
* 1 łyżka kakao kakao
* 1 łyżka cynamonu
* 2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* 7 szklanek mąki pszennej


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Chłodzenie: cała noc | Pieczenie: 8-10 min

1.
Miód, cukier i margarynę zagotować.

2.
Garnek z masą odstawić z ognia, dodać przyprawę do piernika, cynamon i kakao, a następnie sodę i wymieszać. Uwaga - masa będzie się bardzo mocno pieniła i zacznie gęstnieć.

3.
Masę zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać jajka i mąkę, dokładnie wymieszać.

4.
Masę uformować w kulę i wstawić na noc do lodówki - wówczas będzie się lepiej wałkowała,

5.
Ciasto rozwałkować (wg gustu, na 2-8 mm, jeśli zbyt mocno się klei - podsypywać mąką) i wycinać ciasteczka. Jeśli chcemy, aby pierniczki zawisły na choince - dziurki możemy wycinać słomką do picia.

6.
Ciasteczka układać na papierze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez 8 minut. Pozostawiać do ostygnięcia na blasze lub innej płaskiej powierzchni.

7.
Pierniczki można do świąt przechowywać w puszce lub pojemniku. Jeśli marzymy o ich polukrowaniu - doradzam to w tygodniu przedświątecznym, aby lukier nie zmatowiał i nie zaczął się kruszyć.

8.
Twardy lukier do ozdób choinkowych: szklankę cukru pudru miksować przez 15-20 minut z jednym białkiem. Całość wychodzi okropnie słodka :), ale idealna do pokrycia ozdób choinkowych.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz