poniedziałek, 31 października 2011

Sałatka z gruszką i granatem

Pomysł na sałatkę z gruszką i granatem podsunęła mi koleżanka z pracy. Sałatka jest prosta do przyrządzenia, świetnie pasuje do dań zawierających ciasto francuskie lub białe mięso, bardzo przyjemnie komponuje się z kieliszkiem wina, a dodatkowo elegancko wygląda na stole - idealny składnik obiadu lub kolacji dla gości.

Koliki francuskie

Ciasto francuskie ostatnio rozgościło się w mojej kuchni - stanowi świetny dodatek do eleganckich obiadów oraz do szybkich kolacji. Tym razem w postaci, niezwykle łatwych do wykonania, kolików z warzywami.

Ciastka czekoladowe z chilli

Przełom października i listopada to dziwny czas - z jednej strony ciszy, zadumy i wspomnienia po bliskich nam osobach, z drugiej - wiedźm, czarów i świecącej dynii. Z tej okazji miałam przygotować typowo halloweenowe ciastka (w tej roli - paluszki wiedźmy), jednak pierwsza część tego czasu natchnęła mnie chwilą zadumy i postanowiłam połączyć refleksyjność z nutką szaleństwa.

Zupa dyniowa

Ten przepis jest przeze mnie wykorzystywany od dawna, ale tak się złożyło, że nigdy wcześniej nie wykonałam zdjęć, natomiast w tym roku przyrządzałam już tyle potraw, że... zupa dyniowa jakoś wypadła z tego jadłospisu :). Jednak przepisem obdarowałam znajomych i rodzinę, wszystkim zupa niezwykle smakuje, a od Mamy otrzymałam fotki i nareszcie mogę się podzielić przepisem na szerszym forum.

niedziela, 30 października 2011

Pierożki z ciasta francuskiego

Uwielbiam weekendy, ponieważ chwile wolnego czasu pozwalają mi na spokojne eksperymentowanie w kuchni. Tymczasem w sobotę okazało się, że... nasza lodówka jest pusta! Pojechaliśmy więc do naszego ukochanego tesco, w celu uzupełnienia zapasów. Tym razem zapomnieliśmy jednak odmówić przed drzwiami naszą mantrę: "wchodzimy tylko po to, co najpotrzebniejsze, a w szczególności nie zaglądamy do alejek z wyposażeniem domowym".

Wytrawne gruszki

Jesień to nie tylko sezon dynii, jabłek i śliwek, ale również gruszek. Te owoce przeważnie widzę w zestawieniu z jabłkami w ciastach i deserach, ale przecież równie smacznie smakują w zestawieniu z bardziej ostrymi smakami.

Idealne jako przystawka, ale nie należy zapominać o tym, że są dość sycące - dlatego z powodzeniem zastąpią mniejszy posiłek, np. kolację.

środa, 26 października 2011

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka zostały zapisane na listę jako życzenie jednej z czytelniczek bloga, która poprosiła o nie na naszym facebookowym profilu :)

Dość słodkie, niezbyt twarde, z dodatkiem zdrowej żurawiny będą idealnym dodatkiem do kawy, ale również do szkolnego drugiego śniadania. Zapakowane w ładne pudełko mogą stanowić drobny podarunek, np. świąteczny. Ich smak dobrze komponuje się z jesienno-zimową porą, a dawka słodyczy zapewnia doenergetyzowanie całego ciała.

Skittles cookies

Ostatnie ciastka z m&m'sami sprawiły wszystkim tak wiele radości, że postanowiłam sprawdzić, czy da się upiec ciastka z bardziej owocowym odpowiednikiem cukierków :).

Skittlesy same w sobie są dość słodkie, ale smaczne, mają wyczuwalny mocny aromat owocowy, jednak obawiałam się tego, że w procesie pieczenia moga się całkowicie rozpłynąć. Częściowo tak się stało - kilka cukierków wypłynęło na blachę, na szczęście bez większego uszczerbku dla samych ciastek.

Snickerdoodles

Są takie dni, gdy mam ochotę na coś bardzo prostego, zarówno w formie jak i w smaku, i niekiedy dotyczy to nawet deserów :).

Przykładem tak prostego dodatku do kawy mogą być snickerdoodles - małe, niezbyt miękkie ale i niezbyt słodkie, ciasteczka, które pozostawiają na ustach delikatny aromat cynamonu.

Grzanki cebulowo-serowe

Czasami wracamy do domu na tyle zmęczeni, że nie mamy ochoty na obiad "z przytupami", jednak pogoda za oknem zobowiązuje do zjedzenia czegoś ciepłego. W takich momentach dwudaniowy obiad zastępuję często zupą z jakimiś dodatkami. Ostatnio w naszej kuchni zapanował sezon na zupy krem, często z dostępnych sezonowo warzyw, które na długo wypełniają nasze głodne brzuchy ciepłem i sytością.

Do takich zup idealnym dopełnieniem są grzanki, w różnych wariacjach

poniedziałek, 24 października 2011

Ciastka z m&m's

Weekend rozpoczęliśmy od wizyty u znajomych. W zwyczaju mamy przychodzenie do siebie z butelką wina, a wychodzenie z souvenirami w postaci własnoręcznie przyrządzonego jedzonka. Tym razem my otrzymaliśmy pudełko, a w nim ciastka przygotowane przez koleżankę znajomych. Ciastka zachwyciły mnie wyglądem - duże, okrągłe, ozdobione... m&m'sami! Wyglądały bardzo kolorowo i pozytywnie, wyobrażam sobie, że wszystkie buzie dzieciaków muszą się cieszyć na taki widok.

Kurczak w sosie miodowo-imbirowym

Pomysł kurczaka w imbirze oraz miodzie podsunęła mi koleżanka, Asia (dziękuję!), której mama przyrządza w ten sposób mięso - podobno bije rekordy popularności :).
Jednak, jak zwykle, nie udało mi się wykorzystać przepisu, ponieważ nie byłam w stanie oprzeć się pomysłowi modyfikacji. W związku z tym kurczak był w połowie smażony, a dodatkowym wnioskiem jest taki, że jeśli nie jesteście zwolennikami słodyczy - polecam zastosowanie połowy podanej w przepisie porcji miodu.

Zupa pomidorowa z pomarańczą

Weekendy są przeważnie tymi dniami, gdy mam nieco więcej czasu. Gdy posprzątamy mieszkanie, zrobimy zakupy i rozwiesimy pranie, a w całym domu robi się przytulnie i pachnąco - zaczyna nam brakować zapachu jedzenia. W te dni najczęściej mam ochote eksperymentować z różnymi smakami i nowymi pomysłami - oczywiście nie zawsze są to próby stuprocentowo udane :), jednak zawsze prowadzą do ciekawych wniosków.

Zupa kalafiorowa

Ja również, prawdopodobnie podobnie do Was, bywam zapracowana. Jednak szczególnie jesienią oraz zimą staram się, aby w domu codziennie pojawił się ciepły obiad (choć ze względu na porę spożywania powinnam nazywać go raczej kolacją). Jednak plan moich zajęć niekiedy koliduje z możliwością spędzenia dużej ilości czasu w kuchni - zazwyczaj w dni powszednie wpadamy do domu między 19 a 20, głodni jak "dzikie osły" :), a na kuchence wcale nie czeka na nas garnek z gorącą strawą.

czwartek, 20 października 2011

Placuszkowo!

Po powrocie do domu zajrzałam do lodówki - w oczy rzucała się, zajmująca pół półki, dynia. Miałam w planach przyrządzenie zupy wg mojego przepisu, który rozdysponowałam już wśród znajomych, ale niestety do tej pory nie mam żadnego zdjęcia żeby go zobrazować i umieścić na blogu...

Niestety, K. nie lubi zupy dyniowej i kategorycznie odmówił jej spożywania. Dlatego pozostałą część pomarańczowej rośliny postanowiłam zetrzeć i zrobić z niej placki. A na wypadek gdyby wszystko co dyniowe miało być niedobre - dla K. równocześnie przygotowałam placki ziemniaczane - uwierzycie, że robiłam je pierwszy raz w życiu? :)

środa, 19 października 2011

Paszteciki z farszem dyniowym

Góra jedzenia dyniowego rosła wokół mnie, a noc była coraz ciemniejsza. Nie mogłam jednak na tym poprzestać, ponieważ kawał dyni nadal leżał na kuchennym stole i niemal prosił o wykorzystanie. Postanowiłam przemóc zmęczenie i przyrządzić jeszcze coś... W tym momencie mój wzrok padł w lodówce na półkę z serami, i już wiedziałam - dynia może byc znakomitym nadzieniem do zapiekania w delikatnej otoczce ciasta francuskiego!

Dyniowe muffiny

Po upieczeniu papryk z farszem dyniowym nadal pozostało mi sporo dyni :) Postanowiłam więc, idąc za przykładem Strawberries&Cream, upiec muffiny dyniowe - ale przepis, starym już zwyczajem, wymyśliłam podczas pracy.

Pieczona papryka faszerowana

Sezon dyniowy w pełni - wokół pełno pomarańczowych kul, zapachu zupy i pytań o pomysły na inne wykorzystanie kulinarne tej rośliny. Ja do wczoraj nie miałam (w tym roku!) w ustach dyni, specjalnie przeczekując pełnię sezonu i nareszcie wybrałam się na zakupy! Z ogromną niecierpliwością uważnie oglądałam kolejne kawałki dyni, aby wybrać te najładniejsze. W momencie kupowania nie do końca miałam pomysł na danie, które przygotuję, nie wiedziałam więc, ile dyni powinnam kupić :)

środa, 12 października 2011

Pizza ze szpinakiem

Pomiędzy fast foodem, a zdrowym odżywianiem ;)

Sznycle wegetariańskie

Bezmięsna, bardzo szybko do przygotowania, odmiana popularnego dania. Można podawać z frytkami i surówką, lub w zdrowszej odmianie - z kaszą, ryżem lub warzywami.

Nocna herbatka dla Wampira!

Ten przepis znalazłam pewnej bezsennej nocy na forum z przepisami wegetariańskimi. Herbata stawia na nogi i dodaje energii - idealna dla aktywnych nocą oraz na jesienne pobudzenie!

Sernik na zimno

Jeden z ukochanych przepisów od Mamy :)
Sposób na przygotowanie niezbyt trudnej wersji sernika na zimno - może zastąpić cięższe torty. Szczególnie atrakcyjnie wygląda z kolorowymi owocami.

Crunchy Choco Balls

Gdy znalazłam odpowiedni wg mnie sklep z artykułami dla cukierników złożyłam zamówienie i z niecierpliwością czekałam na te wszystkie cukrowe kwiatki, serduszka i motylki, masy plastyczne, szpryce, cuda i cudeńka, a w tym na piękne, kolorowe papilotki do muffinów.

Niestety, osoba która pakowała paczkę pomyliła się i zamiast ozdobnych papierków do babeczek otrzymałam papilotki na mini muffinki.

poniedziałek, 10 października 2011

Tortilla española!

Hiszpańska tortilla to delikatna konsystencja omletu połączona ze świeżym aromatem ziół i warzyw. Wzbudza zdziwienie u osób przyzwyczajonych do tortilli meksykańskiej (płaski placek z mąki pszennej lub żytniej, używany jako baza do dania, np. nachos lub enchiladas).

środa, 5 października 2011

Plum crumble

Muszę przyznać, że gdy dzisiaj ciocia poprosiła mnie o przepis na pyszne plum crumble, przez chwilę dopadła mnie konsternacja (wpadła śliwka w kompot).

Rzeczywiście, gdzieś w mojej świadomości wisiał obraz pysznych śliwek pod kruszonką, jednak nie mogłam sobie przypomnieć aby kiedykolwiek ktokolwiek z moich znajomych mógł je przyrządzać.

poniedziałek, 3 października 2011

Turtletkowe muffiny?

Zielone muffiny miętowe zawsze cieszą się sporym powodzeniem. Dzisiaj zostały jednak okrzyknięte przez Łukasza mianem turtletkowych - i rzeczywiście, gdyby bliżej się im przyjrzeć - mają w sobie coś z zieleni wojowniczych żółtwi ninja :)

Polecam na szalone party, urodziny dziecka, wieczór panieński - aromatyczne, mięciutkie i zabawne!

Świeży chlebek!

Wyobraźcie sobie, że budzi Was zapach świeżej kawy wymieszany z jeszcze jakąś przyjemną nutą.. Wiedzeni ciekawością wstajecie i idziecie do kuchni, a tam okala Was ciepło i aromat świeżo upieczonego pieczywa - jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką, idealnie smakuje z masłem, jedzone w pośpiechu, popijane weekendową kawą.

Na szczęście dzisiaj aby cieszyć się ciepłym chlebem nie potrzeba już 14 godzin pracy - nastawiania zaczynu, wyrastania ciasta, ugniatania...