Noc z 29 na 30 listopada, Andrzejki, czas wróżb. To specjalna okazja do organizacji imprez, przed rozpoczynającym się adwentem. Ja huczne obchody połączyłam z wróżbami - a że nie miałam klucza ani wosku, postawiłam na ciasteczka z wróżbami.
W chińskich restauracjach po posiłku często możemy otrzymać ciasteczko choć istnieją teorie dowodzące, że chińskie ciasteczka w rzeczywistości są japońskie), wykonane z bardzo twardego (czasami trudno je nawet przełamać!), suchego ciasta, zawierające w środku zwitek papieru z wróżbą.
wtorek, 29 listopada 2011
Ciasteczka z masłem orzechowym
Okres przedświąteczny kojarzy mi się z sezonem na różnego rodzaju ciasteczka - ponieważ jestem fanką prezentów kulinarnych juz na początku grudnia zagoszczą u mnie różnego rodzaju pierniczki, herbatniki, pralinki i inne przysmaki, którymi można obdarować bliskich.
Tak więc to ostatni moment aby pomyśleć o upieczeniu czegoś dla siebie :).
Delikatna słodycz połączona ze słonymi orzeszkami, a wszystko to zamknięte w kruchej powłoce? Oczywiśćie!
Tak więc to ostatni moment aby pomyśleć o upieczeniu czegoś dla siebie :).
Delikatna słodycz połączona ze słonymi orzeszkami, a wszystko to zamknięte w kruchej powłoce? Oczywiśćie!
poniedziałek, 28 listopada 2011
Marchewka glazurowana z sezamem
Gdy byłam mała zmuszano mnie do jedzenia marchewki, głównie w przedszkolu, w którym panowała niecodzienna praktyka napychania dzieci witaminami - przymus zjadania minimum jednej surowej marchewki do każdego posiłku.
Nieważne, czy posiłkiem było ciepłe drugie danie, kanapki czy obrzydliwa owsianka. Marchewka w dłoń i jedziemy...
Nieważne, czy posiłkiem było ciepłe drugie danie, kanapki czy obrzydliwa owsianka. Marchewka w dłoń i jedziemy...
niedziela, 27 listopada 2011
Penne ze świeżym szpinakiem
Większość z Was została zniechęcona do szpinaku w czasach dzieciństwa, gdy w przedszkolach podawano nam szaroburą papkę o smaku niczego. Jak jednak widzicie po przepisach - ja uwielbiam szpinak, niemal w każdej postaci, lubię go także serwować gościom - którzy także nie protestują, nie widząc podobieństwa do bezkształtnej masy.
Nie każdy wie, że szpinak ma kilka odmian, u nas najczęściej widuję tzw. baby szpinak - młode liście o gładkiej powierzchni, w kolorze świeżej zieleni. Ta odmiana jest wyśmienita do podawania z makaronem i w sałatkach, smakuje świeżo i nie wymaga gotowania.
Nie każdy wie, że szpinak ma kilka odmian, u nas najczęściej widuję tzw. baby szpinak - młode liście o gładkiej powierzchni, w kolorze świeżej zieleni. Ta odmiana jest wyśmienita do podawania z makaronem i w sałatkach, smakuje świeżo i nie wymaga gotowania.
czwartek, 24 listopada 2011
Cannelloni z kurczakiem i warzywami
Cannelloni przeważnie kojarzy się z miękkim nadzieniem warzywnym, a jeśli z mięsem - to przeważnie z mielonym. Jednak miło jest łamać konwenanse, dlatego postanowiłam nadziać makaron nie tylko jesiennymi warzywami i serem pleśniowym, ale także kurczakiem zapieczonym w sosie teriyaki.
Całość zapieczona pod ostrą pierzynką serowo-śmietanową - nasze brzuszki pękały z przejedzenia, nie mogliśmy się powstrzymać!
Całość zapieczona pod ostrą pierzynką serowo-śmietanową - nasze brzuszki pękały z przejedzenia, nie mogliśmy się powstrzymać!
Ciasto bananowe
Ciężkie, sprężyste, w konsystencji przypominające chlebek, pachnące bananami, o intensywnym aromacie czekolady i migdałów - czy można takie cudo wyczarować w 5 minut? Jeśli zapomnimy o czasie pieczenia, to owszem, można :)
Do tego ciasta możecie dodać wiele dodatków - orzechy, suszone owoce, herbatniki i to, co znajdziecie pod ręką w domu. Mi jednak najbardziej smakuje w konfiguracji, którą podaję w przepisie.
Do tego ciasta możecie dodać wiele dodatków - orzechy, suszone owoce, herbatniki i to, co znajdziecie pod ręką w domu. Mi jednak najbardziej smakuje w konfiguracji, którą podaję w przepisie.
poniedziałek, 21 listopada 2011
Żeberka
środa, 16 listopada 2011
Chiński miszmasz: kurczak + warzywa
Chińszczyzna chodziła za mną już od pewnego czasu. Postanowiliśmy wykorzystać weekend na wypełnienie naszego mieszkanka aromatami kurczaka, limonki, kolendry i ostrych przypraw z odrobiną słodyczy.
Pomimo tego, że chińskie jedzenie najczęściej kojarzy się z daniem jedzonym w pośpiechu w intensywnie pachnącej i niezbyt wielkiej budce, w domowych warunkach można je przygotować naprawdę zdrowo i smacznie.
Pomimo tego, że chińskie jedzenie najczęściej kojarzy się z daniem jedzonym w pośpiechu w intensywnie pachnącej i niezbyt wielkiej budce, w domowych warunkach można je przygotować naprawdę zdrowo i smacznie.
wtorek, 15 listopada 2011
Wspomnienie lata
sobota, 12 listopada 2011
Whoopie pies
Whoopie pies (czasami nazywane gobs) to ciastka należące do amerykańskiej klasyki (orginalny przepis został stworzony przez Amishów!)- czekoladowe, przełożone pianką z marshmallows.
Dostępne w większości cukierni w USA, wg orginalnego przepisu słodkie i mocno czekoladowe, ze słodkim nadzieniem, podawane obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.
Dostępne w większości cukierni w USA, wg orginalnego przepisu słodkie i mocno czekoladowe, ze słodkim nadzieniem, podawane obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.
Piwne racuchy z jabłkami
środa, 9 listopada 2011
Krążki cebulowe
Uwielbiamy onion ringsy! Ale ciężko jest je kupić, więc dołączyły do listy niezdrowych rzeczy, które trzeba spróbować zrobić. I trzeba to przyznać - domowe są jednak najlepsze.
Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Uwaga! Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami :)
Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Uwaga! Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami :)
wtorek, 8 listopada 2011
Tarta limonkowa z żurawiną
Coś słodkiego, delikatnego i wprost rozpływającego się w ustach? Weekendowego, do zaniesienia w gości, do zjedzenia przed telewizorem lub na tarasie? Oczywiście tarta, z aksamitnym wnętrzem.
Ponieważ o tej porze roku wyjątkowo dbam o uzupełnianie niedoboru witamin i nasz dom rozkwita od świeżych warzyw i owoców - tarta z wyjątkowo dużą zawartością witaminy C.
Ponieważ o tej porze roku wyjątkowo dbam o uzupełnianie niedoboru witamin i nasz dom rozkwita od świeżych warzyw i owoców - tarta z wyjątkowo dużą zawartością witaminy C.
poniedziałek, 7 listopada 2011
Leczo cukiniowo-melonowe
Ostatnio w mojej kuchni często gościła dynia oraz bakłażan. Ochota na lekką konsystencję tych warzyw jakoś nie minęła, ale jak wiecie nie mogę zbyt długo gotować podobnych potraw i muszę wypróbowywać nowe pomysły.
Tym razem kupiłam cukinię i postanowiłam połączyć ją między innymi z gruszką i melonem.
Tym razem kupiłam cukinię i postanowiłam połączyć ją między innymi z gruszką i melonem.
niedziela, 6 listopada 2011
Bazyliowe guacamole
Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie avocado. Poszczególne rodzaje mogą zaiwerać paprykę, pomidory, cebulę, kolendrę i różne przyprawy.
Ponieważ cała zaplanowana kolacja utrzymana była w odświeżającej, ziołowej konwencji, postanowiłam przygotować guacamole bazyliowe - lekkie, z intrygująco ostrą nutą, w pięknym zielonym odcieniu - doda uroku jako dodatek wielu potrawom.
Ponieważ cała zaplanowana kolacja utrzymana była w odświeżającej, ziołowej konwencji, postanowiłam przygotować guacamole bazyliowe - lekkie, z intrygująco ostrą nutą, w pięknym zielonym odcieniu - doda uroku jako dodatek wielu potrawom.
Fusilli z bakłażanem
Dawno nie przygotowywałam żadnego makaronu - tym razem postawiłam na trójkolorowe "świderki". Z fusilli wspaniale komponuja się świeże warzywa oraz orzechy lub ziarna - jesienny bakłażan, papryka, pieczarki, świeże zioła i słonecznik.
Podajemy z ulubionym sosem, np. śmietanowo-cebulowym oraz z kieliszkiem półwytrawnego wina.
Podajemy z ulubionym sosem, np. śmietanowo-cebulowym oraz z kieliszkiem półwytrawnego wina.
piątek, 4 listopada 2011
Patato salata z olivkami
Wieczorem wróciliśmy do domu wybitnie późno, zmęczeni wieloma godzinami siedzenia najpierw w firmie, a później w samochodzie podczas stania w monstrualnym korku (swoją drogą to niewyobrażalne aby w obrębie jednego miasta czas podróży z pracy do domu wynosił 2 godziny, okrutna strata dnia). Ponieważ był to jeden z tych niewielu dni gdy nie miałam siły na twórcze spędzanie czasu w kuchni - postanowiłam przygotowac kolację w 5 minut.
Co można wyczarować z ziemniaków, cebuli i oliwek?
Co można wyczarować z ziemniaków, cebuli i oliwek?
Francuskie ciastka z owocami
Czy Wam też zdarzają się takie noce, gdy wstajecie z łóżka w poszukiwaniu czegoś słodkiego do zjedzenia? U mnie w domu przeważnie można znaleźć ciastka domowej roboty, a w lodówce gorzką czekoladę. Jednak jak wiecie powszechnie składowanym składnikiem jest również ciasto francuskie i to ono stało się ostatnio podstawą nocnego deseru.
czwartek, 3 listopada 2011
Golden syrup
W przepisach na desery podaję często składnik, o który pytacie - golden syrup. Jest to złocisty, słodki syrop przypominający wyglądem oraz konsystencją miód syntetyczny.
Często w spisie produktów jako zamiennik wymieniam właśnie ten rodzaj miodu albo syrop klonowy, jednak jeśli mamy chwilę wolnego czasu - zachęcam do samodzielnego przygotowania golden syrup.
Przepis jest bardzo łatwy, a koszt wykonania dużo niższy, niż widać na gotowych produktach w supermarketach (wiem również, że nie wszędzie jest łatwodostępny).
Często w spisie produktów jako zamiennik wymieniam właśnie ten rodzaj miodu albo syrop klonowy, jednak jeśli mamy chwilę wolnego czasu - zachęcam do samodzielnego przygotowania golden syrup.
Przepis jest bardzo łatwy, a koszt wykonania dużo niższy, niż widać na gotowych produktach w supermarketach (wiem również, że nie wszędzie jest łatwodostępny).
środa, 2 listopada 2011
Selerowe frytki
Wczoraj wieczorem "dopadła" mnie niezwykła ochota na coś niezdrowego. Jednak jak wyczarować fast food z wyjątkowo slow foodowej zawartości lodówki?
Ponieważ w mojej kuchni znajdziecie sposób absolutnie na wszystko, nie mogło zabraknąć sposobu na niemal niezdrowe danie z zupełnie zdrowego składnika. A wszystko - błyskawicznie, tanio, banalnie.
Ponieważ w mojej kuchni znajdziecie sposób absolutnie na wszystko, nie mogło zabraknąć sposobu na niemal niezdrowe danie z zupełnie zdrowego składnika. A wszystko - błyskawicznie, tanio, banalnie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)