piątek, 30 grudnia 2011

Tarta z kapustą z grzybami i żurawiną

Trudno mi wyobrazić sobie Sylwestra bez kapusty lub bigosu. Ponieważ w tym roku postawiłam na wersję jarską, dzielę się z Wami pomysłem na pyszną kapustę z suszonymi grzybami i żurawiną, ale oczywiście możecie dodać do niej mięso.

Najważniejsze jest to, że ta kapucha smakuje znakomicie nawet w tym samym dniu, w którym ją przyrządzicie, nie wymaga długiego okresu "odstania".

czwartek, 29 grudnia 2011

Śledzie w zalewie cytrynowej

To drugi ze śledziowych przepisów od Jacka F. Przysmak budził zdziwienie przy świątecznym stole ze względu na specyficzny smak, mocno cytrynowy a mało śledziowy :)

Śledzie w zalewie cytrynowej jednogłośnie zostały okrzyknięte znakomitą zakąską do wódki, dlatego rekomenduję je Wam jako przystawkę sylwestrową :)

środa, 28 grudnia 2011

Śledzie korzenne w czerwonym winie

Ten przepis otrzymałam od Jacka F., za co serdecznie dziękuję, bowiem śledzie są pyszne!

Mają korzenny aromat, delikatnie smakują winem, w połączeniu z wyczuwalną nutą cebuli stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, zarówno tych świątecznych jak i sylwestrowych.

Czekoladowe śnieżynki

Na czas Świąt zapanowała chwilowa kulinarna cisza, jednak wierzę, że już uporaliście się z przejedzeniem i z chęcią ruszycie do kuchni :)

Dzisiaj pomysł na przywołanie zimy (tak, wiem że niektórzy z Was za nią tęsknią, choć ja sama niekoniecznie) - czekoladowe śnieżynki, które do Waszych serc wprowadzą przepiękne płatki śniegu, a do kuchni cudowny zapach czekolady. Idealne na sylwestra!

wtorek, 20 grudnia 2011

Foremka w kształcie śniegu

Sklep internetowy AleDobre.pl zaprosił mnie do programu dla swoich ambasadorek - co jakiś czas na blogu będą się pojawiały moje recenzje produktów, które można kupić na ich stronie.

W pierwszym wpisie chciałam podzielić się z Wami opinią na temat foremki metalowej do wykrajania ciastek w kształcie śniegu firmy Wilton.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ciasteczkowe misio-szczurki

Chciałam przygotować ciasteczkowe reniferki, ale jakoś tak się złożyło, że podczas ich przygotowywania zadziałało moje poczucie humoru i postanowiłam upiec misie oraz.. szczurki :)

Przepis jest banalny, ciasto przyrządzimy w jednym naczyniu i to dosłownie w kilka minut.

niedziela, 18 grudnia 2011

Piernik Cioci Jagódki

Martwicie się tym, że święta za pasem, a Wy nie mieliście czasu na upieczenie piernika? Mam receptę na Wasze smutki :)

Ten piernik najlepiej smakuje w kilka dni po przygotowaniu, nie musi leżakować, a więc być przyrządzany na kilka dni przed Wigilią.

niedziela, 11 grudnia 2011

Pierniczki z szybką

Gdy spojrzymy na nie pod światło, wyglądają jakby wypełnione były witrażem. Niezależnie od tego, czy leżą na talerzu pojedynczo, czy w całej masie, są przepiękne i bardzo niezwykłe. To pierniczki z tzw. szybką.

Ich sekret kryje się w naszej cierpliwości (podczas ich wycinania) oraz w pokruszonych landrynkach.

Kiszone cytryny

Zawsze gdy wymawiam tę nazwę spotykam się ze zdziwieniem znajomych, którzy przeważnie o kiszonych cytrynach nie słyszeli. Ba, niekiedy nawet poprawiają "chyba miałaś na myśli ogórki?". Otóż w polskich domach przygotowujemy kiszone ogórki, a w marokańskich - cytryny.

Z pewnością to dobry pomysł na kulinarny prezent, pomyślcie o jego przygotowaniu już dziś, bowiem cytryny po zakiszeniu muszą trochę odstać.

Miękkie pierniczki

Pierniczki na dobre rozpanoszyły się w mojej kuchni. Tym chętniej dzielę się z Wami przepisem, który jest ekspresowy - jeszcze nigdy nie upiekłam tych pachnących świętami ciastek tak szybko!

Pierniczki są dość miękkie i jednocześnie kruche, wprost rozpływają się w ustach!

Czekoladki i cukierki z suszonej jarzębiny

Słyszałam o tym, że w czasach naszych rodziców popularne były cukierki z suszonej jarzębiny. Niestety nikt nie umiał mi powiedzieć jaki był ich skład, ani jak były przyrządzane. Jednak moja Mama zapytana o takie cudo, z nostalgią stwierdziła, że chętnie przypomniałaby sobie ich smak - dlatego postanowiłam o to zadbać :)

Kolejny z pomysłów na kulinarny prezent świąteczny. Nie gwarantuję smaku zbliżonego do orginału, przepis bowiem w całości wymyśliłam.

Szybkie pierniczki

Często mnogość obowiązków nie pozwala nam na przygotowanie Świąt tak starannie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Pamiętam, jak było mi przykro, gdy brak czasu krzyżował mi plany i w moim domu na święta nie pojawiały się kruche pierniczki.

Oczywiście do czasu, gdy odkryłam przepis na tzw. szybkie pierniczki - ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, a dodatkowo nie muszą leżakować, co pozwala na ich przygotowanie nawet w Wigilię rano.

Sałatka ze świeżego szpinaku

Ostatnio czuję się bardzo zafiksowana na przepisy świąteczne, a moja kuchnia pęka w szwach od pierniczków i ciasteczek, jednak nie można zapominać o regularnym odżywianiu się, nie tylko świątecznymi przysmakami :)

Sałatka ze świeżego szpinaku z pewnością doda nam energii (i siły na dalsze pieczenie!) - jest lekka i pyszna, a przy tym banalnie prosta.

Piernik dyniowy

Zima w tym roku zaskakuje nas łagodnym klimatem, ale dzięki tej pogodzie dłużej niż zwykle możemy cieszyć się warzywami zarezerwowanymi dla sezonu jesiennego. Warto skorzystać z tego dobrodziejstwa natury i połączyć smaki trzeciego i czwartego kwartału.

Tym razem dynia występuje w postaci świątecznego piernika - ciasto jest lekkie i aromatyczne, nie ma nic wspólnego z gliniastą, ciężką konsystencją.

środa, 7 grudnia 2011

Herbata różana

Kolejny prezent kulinarny, choć polecam abyście przygotowali porcję także dla samych siebie.

Naturalna herbata, która po zaparzeniu przynosi ulgę - uspokaja i relaksuje, idealna na ciężkie dni lub wieczory, pozwala odpocząć od zgiełku i zafundować sobie chwilę przyjemności.

wtorek, 6 grudnia 2011

Alzackie ciastka pomarańczowo-cynamonowe

Idealnie zastępują świąteczne pierniczki - nadają się do pochrupania, zawieszenia na choince, ozdobienia stołu oraz podarowania w kulinarnym prezencie.

Nieco grubsze od pierniczków, jednak bardziej miękkie oraz kruche, o delikatnym aromacie pomarańczy i charakterystycznym cynamonowym zapachu zimowej pory.

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Pierniczki choinkowe

Mikołajki za pasem, co oznacza, że sezon przedświątecznych przygotowań można uznać za oficjalnie rozpoczęty! :)

W tym czasie na moim blogu (o ile tylko znajdę czas aby odejść od piekarnika, czy w ogóle wyjść z kuchni :) będą się pojawiały przepisy na dania świąteczne, ale także na szybkie obiady (kto by miał czas na gotowanie, gdy tyle rzeczy pozostało do zrobienia, a czasu coraz mniej? :)) oraz na kulinarne prezenty.

Rozpoczynamy od pierniczków - idealnych jako ozdoby choinkowe, ale równie smacznych.