Trudno mi wyobrazić sobie Sylwestra bez kapusty lub bigosu. Ponieważ w tym roku postawiłam na wersję jarską, dzielę się z Wami pomysłem na pyszną kapustę z suszonymi grzybami i żurawiną, ale oczywiście możecie dodać do niej mięso.
Najważniejsze jest to, że ta kapucha smakuje znakomicie nawet w tym samym dniu, w którym ją przyrządzicie, nie wymaga długiego okresu "odstania".
piątek, 30 grudnia 2011
czwartek, 29 grudnia 2011
Śledzie w zalewie cytrynowej
To drugi ze śledziowych przepisów od Jacka F. Przysmak budził zdziwienie przy świątecznym stole ze względu na specyficzny smak, mocno cytrynowy a mało śledziowy :)
Śledzie w zalewie cytrynowej jednogłośnie zostały okrzyknięte znakomitą zakąską do wódki, dlatego rekomenduję je Wam jako przystawkę sylwestrową :)
Śledzie w zalewie cytrynowej jednogłośnie zostały okrzyknięte znakomitą zakąską do wódki, dlatego rekomenduję je Wam jako przystawkę sylwestrową :)
środa, 28 grudnia 2011
Śledzie korzenne w czerwonym winie
Czekoladowe śnieżynki
Na czas Świąt zapanowała chwilowa kulinarna cisza, jednak wierzę, że już uporaliście się z przejedzeniem i z chęcią ruszycie do kuchni :)
Dzisiaj pomysł na przywołanie zimy (tak, wiem że niektórzy z Was za nią tęsknią, choć ja sama niekoniecznie) - czekoladowe śnieżynki, które do Waszych serc wprowadzą przepiękne płatki śniegu, a do kuchni cudowny zapach czekolady. Idealne na sylwestra!
Dzisiaj pomysł na przywołanie zimy (tak, wiem że niektórzy z Was za nią tęsknią, choć ja sama niekoniecznie) - czekoladowe śnieżynki, które do Waszych serc wprowadzą przepiękne płatki śniegu, a do kuchni cudowny zapach czekolady. Idealne na sylwestra!
wtorek, 20 grudnia 2011
Foremka w kształcie śniegu
Sklep internetowy AleDobre.pl zaprosił mnie do programu dla swoich ambasadorek - co jakiś czas na blogu będą się pojawiały moje recenzje produktów, które można kupić na ich stronie.
W pierwszym wpisie chciałam podzielić się z Wami opinią na temat foremki metalowej do wykrajania ciastek w kształcie śniegu firmy Wilton.
W pierwszym wpisie chciałam podzielić się z Wami opinią na temat foremki metalowej do wykrajania ciastek w kształcie śniegu firmy Wilton.
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Ciasteczkowe misio-szczurki
niedziela, 18 grudnia 2011
Piernik Cioci Jagódki
niedziela, 11 grudnia 2011
Pierniczki z szybką
Gdy spojrzymy na nie pod światło, wyglądają jakby wypełnione były witrażem. Niezależnie od tego, czy leżą na talerzu pojedynczo, czy w całej masie, są przepiękne i bardzo niezwykłe. To pierniczki z tzw. szybką.
Ich sekret kryje się w naszej cierpliwości (podczas ich wycinania) oraz w pokruszonych landrynkach.
Ich sekret kryje się w naszej cierpliwości (podczas ich wycinania) oraz w pokruszonych landrynkach.
Kiszone cytryny
Zawsze gdy wymawiam tę nazwę spotykam się ze zdziwieniem znajomych, którzy przeważnie o kiszonych cytrynach nie słyszeli. Ba, niekiedy nawet poprawiają "chyba miałaś na myśli ogórki?". Otóż w polskich domach przygotowujemy kiszone ogórki, a w marokańskich - cytryny.
Z pewnością to dobry pomysł na kulinarny prezent, pomyślcie o jego przygotowaniu już dziś, bowiem cytryny po zakiszeniu muszą trochę odstać.
Z pewnością to dobry pomysł na kulinarny prezent, pomyślcie o jego przygotowaniu już dziś, bowiem cytryny po zakiszeniu muszą trochę odstać.
Miękkie pierniczki
Czekoladki i cukierki z suszonej jarzębiny
Słyszałam o tym, że w czasach naszych rodziców popularne były cukierki z suszonej jarzębiny. Niestety nikt nie umiał mi powiedzieć jaki był ich skład, ani jak były przyrządzane. Jednak moja Mama zapytana o takie cudo, z nostalgią stwierdziła, że chętnie przypomniałaby sobie ich smak - dlatego postanowiłam o to zadbać :)
Kolejny z pomysłów na kulinarny prezent świąteczny. Nie gwarantuję smaku zbliżonego do orginału, przepis bowiem w całości wymyśliłam.
Kolejny z pomysłów na kulinarny prezent świąteczny. Nie gwarantuję smaku zbliżonego do orginału, przepis bowiem w całości wymyśliłam.
Szybkie pierniczki
Często mnogość obowiązków nie pozwala nam na przygotowanie Świąt tak starannie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Pamiętam, jak było mi przykro, gdy brak czasu krzyżował mi plany i w moim domu na święta nie pojawiały się kruche pierniczki.
Oczywiście do czasu, gdy odkryłam przepis na tzw. szybkie pierniczki - ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, a dodatkowo nie muszą leżakować, co pozwala na ich przygotowanie nawet w Wigilię rano.
Oczywiście do czasu, gdy odkryłam przepis na tzw. szybkie pierniczki - ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, a dodatkowo nie muszą leżakować, co pozwala na ich przygotowanie nawet w Wigilię rano.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Ostatnio czuję się bardzo zafiksowana na przepisy świąteczne, a moja kuchnia pęka w szwach od pierniczków i ciasteczek, jednak nie można zapominać o regularnym odżywianiu się, nie tylko świątecznymi przysmakami :)
Sałatka ze świeżego szpinaku z pewnością doda nam energii (i siły na dalsze pieczenie!) - jest lekka i pyszna, a przy tym banalnie prosta.
Sałatka ze świeżego szpinaku z pewnością doda nam energii (i siły na dalsze pieczenie!) - jest lekka i pyszna, a przy tym banalnie prosta.
Piernik dyniowy
Zima w tym roku zaskakuje nas łagodnym klimatem, ale dzięki tej pogodzie dłużej niż zwykle możemy cieszyć się warzywami zarezerwowanymi dla sezonu jesiennego. Warto skorzystać z tego dobrodziejstwa natury i połączyć smaki trzeciego i czwartego kwartału.
Tym razem dynia występuje w postaci świątecznego piernika - ciasto jest lekkie i aromatyczne, nie ma nic wspólnego z gliniastą, ciężką konsystencją.
Tym razem dynia występuje w postaci świątecznego piernika - ciasto jest lekkie i aromatyczne, nie ma nic wspólnego z gliniastą, ciężką konsystencją.
środa, 7 grudnia 2011
Herbata różana
wtorek, 6 grudnia 2011
Alzackie ciastka pomarańczowo-cynamonowe
Idealnie zastępują świąteczne pierniczki - nadają się do pochrupania, zawieszenia na choince, ozdobienia stołu oraz podarowania w kulinarnym prezencie.
Nieco grubsze od pierniczków, jednak bardziej miękkie oraz kruche, o delikatnym aromacie pomarańczy i charakterystycznym cynamonowym zapachu zimowej pory.
Nieco grubsze od pierniczków, jednak bardziej miękkie oraz kruche, o delikatnym aromacie pomarańczy i charakterystycznym cynamonowym zapachu zimowej pory.
poniedziałek, 5 grudnia 2011
Pierniczki choinkowe
Mikołajki za pasem, co oznacza, że sezon przedświątecznych przygotowań można uznać za oficjalnie rozpoczęty! :)
W tym czasie na moim blogu (o ile tylko znajdę czas aby odejść od piekarnika, czy w ogóle wyjść z kuchni :) będą się pojawiały przepisy na dania świąteczne, ale także na szybkie obiady (kto by miał czas na gotowanie, gdy tyle rzeczy pozostało do zrobienia, a czasu coraz mniej? :)) oraz na kulinarne prezenty.
Rozpoczynamy od pierniczków - idealnych jako ozdoby choinkowe, ale równie smacznych.
W tym czasie na moim blogu (o ile tylko znajdę czas aby odejść od piekarnika, czy w ogóle wyjść z kuchni :) będą się pojawiały przepisy na dania świąteczne, ale także na szybkie obiady (kto by miał czas na gotowanie, gdy tyle rzeczy pozostało do zrobienia, a czasu coraz mniej? :)) oraz na kulinarne prezenty.
Rozpoczynamy od pierniczków - idealnych jako ozdoby choinkowe, ale równie smacznych.
Subskrybuj:
Posty (Atom)