niedziela, 30 października 2011

Pierożki z ciasta francuskiego

Uwielbiam weekendy, ponieważ chwile wolnego czasu pozwalają mi na spokojne eksperymentowanie w kuchni. Tymczasem w sobotę okazało się, że... nasza lodówka jest pusta! Pojechaliśmy więc do naszego ukochanego tesco, w celu uzupełnienia zapasów. Tym razem zapomnieliśmy jednak odmówić przed drzwiami naszą mantrę: "wchodzimy tylko po to, co najpotrzebniejsze, a w szczególności nie zaglądamy do alejek z wyposażeniem domowym".

Oczywiście spowodowało to znaczące wydłużenie czasu zakupów. W wózku mieliśmy już patelnię do grillowania, zestaw kubków, misę, wielką drewnianą deskę i masę innych, jakże nam potrzebnych ale jednocześnie nadwerężających nasz domowy budżet, przedmiotów. Ostatecznie silna wola wygrała i wszystkie z nich powędrowały z powrotem na sklepowe półki... do czasu, aż doszliśmy do regałów z talerzami.

Okrągłe białe z zielonym motywem kwiatka, z czerwonym motywem kwiatka, czerwone z białym, czerwone z zielonym... odstawiliśmy. Ale naszym oczom ukazały się białe, kwadratowe talerze. Zupełnie proste, bez żadnej ozdoby, bez żadnej krzywizny.

Tak więc nasz budżet nie został uchroniony od nieprzemyślanych i niezaplanowanych wydatków, ale za to kuchnia stała się bogatsza w cztery talerze oraz jeden mały półmisek.

I muszę przyznać dwie rzeczy - po pierwsze nigdy nie jeżdżę tak dobrze, a jednocześnie tak ostrożnie, jak z wymarzonymi talerzami na tylnym siedzeniu, a po drugie na niczym jedzenie nie prezentuje się tak dobrze, jak na białym talerzu.

Z tej okazji, z sercem przepełnionym szczęściem i miłością do białej porcelany, postanowiłam przyrządzić pierożki z ciasta francuskiego. Oczywiście, na nowych talerzach, wyglądały obłędnie. Smakują nie gorzej!


Składniki
ilość sztuk: 18 pierogów

* opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g, najlepsze będzie w jednym kawałku)
* 2 cebule
* pieczarek
* 1/3 czerwonej papryki
* 50 g sera pleśniowego typu lazur (z niebieską lub zieloną pleśnią)
* 100 g sera feta
* oliwa
* przyprawy, sól, pieprz ziołowy


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 25-30 min | Pieczenie: 20 min

1.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie, solimy.

2.
Pieczarki oraz paprykę kroimy, dodajemy do patelni z cebulą. Całość dusimy/podsmażamy na średni, ogniu około 10-15 minut.

3.
Sery kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw na patelni. Całość dusimy na wolnym ogniu 10 minut.

4.
Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy okręgi przy pomocy szklanki.

5.
Na każdy placuszek ciasta nakładamy łyżeczkę-dwie przestudzonego farszu.

6.
Brzegi ciasta sklejamy. Następnie dociskamy widelcem.

7.
Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozbełtanym i posolonym jajkiem.

8.
Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, 20 minut.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz