niedziela, 5 lutego 2012

Pieczone ziemniaczki

Gdy nie mamy już ochoty na tradycyjne gotowane kartofle, a duszone na każdy możliwy sposób również się nam znudzą - wówczas najlepszym wyjściem (poza przestawieniem się na ryż, kasze i makarony) jest ich upieczenie!

Idealne pieczone ziemniaki powinny mieć rumianą i chrupiącą skórkę, ale miękkie i aromatyczne wnętrze. Podpowiadam jak to osiągnąć :)



Składniki
ilość: 3-4 porcje

* 8 średnich ziemniaków
* oliwa
* sól
* świeże zioła



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min| Pieczenie: 40-50 min


1.
Ziemniaki obieramy i myjemy.

2.
Tniemy kartofle w grube plastry, a następnie plastry dzielimy na słupki. Nie powinny być tak cienkie jak frytki, ale możecie dobrać ich grubość według swoich upodobań.

3.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, blachę smarujemy oliwą.

4.
Każdy ziemniaczany słupek nacieramy naoliwionymi dłońmi i układamy na blasze. Wstawiamy blachę do piekarnika na 40-50 minut, bez zmiany temperatury.

5.
Co około 10-15 minut mieszamy ziemniaki przy pomocy drewnianej szpatułki tak, aby nie dopuścić do ich przyklejenia się do blachy.

6.
Po około 20-30 minutach wysuwamy blachę i solimy ziemniaki, a następnie posypujemy świeżo startymi/posiekanymi ziołami. Ja używam oregano, bazylii, czosnku oraz pieprzu.

7.
Ziemniaki podajemy gdy ich skórka zrumieni się, a wierzch zacznie przypominać chrupiącą skorupkę.
Uwaga! W zależności od rodzaju ziemniaków czas pieczenia może być różny.






2 komentarze:

  1. mniam, u mnie ziemniaki sa najczęściej z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie z ziemniaki piekarnika lubię najbardziej, ale przyznaję się że przez lenistwo rzadko je robię:)

    OdpowiedzUsuń