piątek, 16 marca 2012

Ciasteczka imbirowe

Ten rok to prawdziwe szaleństwo, porwał mnie w swoje szpony i nie zostawia mi czasu nawet na... gotowanie! Czy zdarzają się Wam podobne okresy? Jak sobie z nimi radzicie? Ja tęsknię do zabaw w kuchni, ale nie jestem w stanie walczyć z tęsknotą gdy wracam do domu jedynie na noc i od razu zasypiam.

A propos zasypiania - dzień robi się coraz dłuższy, a w niektóre dni czuć w powietrzu zapach nadchodzącej wiosny :), jednak wieczory nadal są zimne i długie. Dlatego dzisiaj przepis na rozgrzewające, lekkie, chrupiące, bardzo aromatyczne ciasteczka imbirowe!



Składniki
ilość: 10-20 ciasteczek

* 50 g miękkiego brązowego cukru
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka golden syrup
* 1 łyżka syropu klonowego
* 40 g mąki
* 2 łyżeczki imbiru



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min| Pieczenie: 6 min


1.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.
Wymieszać masło, cukier i syropy w małym rondelku, rozpuścić podgrzewając na wolnym ogniu.

3.
Przestudzić, dodać mąkę i imbir, całość dokładnie wymieszać.

4.
Nakładać porcje ciasta łyżką na blachę, zostawić przerwę, delikarnie rozpłaszczać ciasteczka i formować wzory przy pomocy widelca. Uwaga, porcje nie powinny być zbyt duże, mniejsze ciasteczka będą lepiej smakowały :)

5.
Piec około 6 minut, do zarumienienia, zostawić na blasze do ostygnięcia.








3 komentarze:

  1. Robilam ostatnio imbirowe ciacha i byly przepyszne, wkrotce wyprobuje twoja wersje, bo przeczuwam, ze z dodatkiem mojego ulubionego golden syrup beda co najmniej rownie dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach podczas pieczenia musiał być nieziemski;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciacha to musi być sama przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń