Tym razem nie mogłam jednak nie ulec namowom popieranym kocią słodką minką - i postanowiłam przygotować lasagne, jednak nie do końca po włosku.
A żeby każdy dostał swoją porcję - przygotowałam jedną wegetariańską i drugą mięsną, pamiętajcie o tym podczas modyfikacji listy zakupów :)
Oczywiście lasagna znowu zaskoczyła mnie stopniem łatwości przygotowania - jest dużo łatwiejsza i szybsza do przyrządzenia niż wydaje mi się przed wejściem do kuchni. A gdy dodamy do tego fakt, że poniższą porcję jedliśmy przez kolejne 4 dni na śniadanie, obiad i kolację, można dojść do dwóch kolejnych wniosków - po pierwsze jest to jednak dużo tańsze danie niż by się wydawało :), a po drugie - najedliśmy się lasagne przynajmniej na kolejne pół roku! :)
Składniki:
ilość sztuk: 2 blachy
* pudełko płatów makaronowych lasagne
* 40 dag mrożonego szpinaku
* 4 ząbki czosnku
* 2-3 marchewki pokrojone w plastry
* 10 dag zielonej fasolki szparagowej
* 1 ziemniak
* 1 pietruszka
* 2 pomidory
* 500 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego w kartoniku
* 35 dag mięsa mielonego
* 2 cebule
* przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
*40 dag startego sera żółtego
sos beszamelowy:
* 2 łyżki masła
* 2-3 łyżki mąki pszennej
* 500 ml mleka
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* kilka kropli soku z cytryny
Metoda przygotowania:
Przygotowanie: 40 min | Pieczenie: 50 min
1.
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na patelni.
2.
Rozdzielamy czosnek i cebulę na dwie patelnie. Na jedną z nich wrzucamy pokrojoną marchewkę, fasolkę, ziemniaka i pietruszkę, dusimy całość około 15 minut.
Na drugą dodajemy mielone mięso i podsmażamy około 5 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut.
3.
Na obie patelnie dodajemy po 1 pokrojonym w kostkę pomidorze i po połowie przecieru pomidorowego. Dusimy pod przykryciem.
4.
W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy rozdrobniony szpinak, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz 2-4 łyżeczkami czosnku w proszku. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, około 15 minut.
5.
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do masy dolewamy mleko z odrobiną soku z cytryny, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Uwaga! Sos bardzo szybko gęstnieje. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i gałkę muszkatołową, odstawiamy z ognia.
6.
Na dnie obu blaszek układamy plastry lasagne. Układamy kolejno warstwy: startego sera, warzyw (w w wersji mięsnej: mięsa), sosu beszamelowego, makaronu. Jako ostatnią warstwę nakładamy szpinak, przykrywamy plastrami lasagne, całość bardzo dokładnie pokrywamy sosem beszamelowym (dość grubo aby makaron nie wysechł i nie spiekł się od wierzchu) i posypujemy startym serem żółtym lub parmezanem.
7.
Brytfanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut.
Podawać na gorąco, z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego.
Lasagne nadaje się do przechowywania w brytfance lub pudełku i ponownego podgrzania, pod warunkiem, że posmarujemy górę sosem beszamelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz