niedziela, 11 listopada 2012

Muffiny z papryką, serem feta i oliwkami


Muszę to przyznać, mam lekkiego fioła na punkcie pieczenia muffinów. To zajęcie wyjątkowo mnie odstresowuje, uspokaja, a w końcu - wprawia w dobry nastrój. Wkrótce planuję przygotować jakieś fotopodsumowanie muffinów, które zagościły u mnie w ciągu ostatniego roku - choć z pewnością niekompletne, ponieważ przynajmniej połowy z tego co przygotowuję nawet nie fotografuję.
Mój dom, szczególnie weekendami, zamienia się w fabrykę muffinów.

Ponieważ jednak żadne z nas nie należy do fanów słodyczy i większość muszę wynosić do pracy (co na dłuższą metę może być męczące, a dla współtowarzyszy broni w fabryce - rozleniwiające), postanowiłam upiec coś bardziej trafiającego w nasz gust - muffiny wytrawne.

Ciasto wypełnione papryką, oliwkami i fetą pełne jest ostro-słonych smaków i zdecydowanie bardziej trafia w mój gust. Niestety okazało się, że osobom przyzwyczajonym do łączenia tego kształtu ze słodkim smakiem niekoniecznie. Cóż - więcej zostało dla nas, a zaręczam, że w naszym wypadku ten przepis pobił na głowę wszelkie słodkie odpowiedniki!


Składniki
ilość: 24-30 muffinów

*1 średnia papryka żółta
* 1 średnia papryka czerwona
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżeczka sody
* szczypta soli
* łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
* łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki (lub pół na pół z pieprzem)
* 2 jajka
* pół szklanki kwaśnej śmietany
* pół szklanki zimnej wody
* 100 g stopionego masła
* kilka - kilkanaście zielonych oliwek
* opakowanie sera feta
* nać pietruszki do smaku


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 30-45 min | Pieczenie: 30-35 min

1.
Paprykę nacieramy oliwą i wstawiamy na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie (skórka powinna być w niektórych miejscach brązowa) przekładamy paprykę do miski i przykrywamy folią aluminiową do ostygnięcia - powinna się zaparzyć i z łatwością obierać.

2.
Po ostudzeniu paprykę obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę.

3.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.

4.
W misce mieszamy składniki suche - mąkę, proszek, sodę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Dodajemy jajka, śmietanę, wodę i stopione masło i dokładnie mieszamy łyżką.

5.
Oliwki kroimy w plasterki, fetę w kostkę.

6.
Dodajemy do ciasta paprykę i ser feta, delikatnie mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek. Gdyby okazało się zbyt gęste - dolewamy trochę wody.

7.
Wierzch muffinów ozdabiamy kosteczkami papryki, plasterkami oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

8.
Po wyjęciu muffiny ozdabiamy listkami naci pietruszki.


Muffiny idealnie nadają się zastępczo zamiast kanapek np. dla pociech do szkoły :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz