czwartek, 14 lipca 2016

Truskawki z masą mascarpone

Lato pachnie truskawkami - to pierwsze co kojarzy mi się z tą porą roku. Za truskawkami nadchodzą pozostałe owoce, ale to te czerwone pyszności jako pierwsze zwiastują dni pełne słońca, długich spacerów i leniwych spojrzeń znad miseczek wypełnionych smakami.

Truskawki z cukrem, same, krojone, w całości, z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi - a nawet z lodami. To wszystko już było. Dzisiaj przedstawiam Wam deser szybki w wykonaniu, ale na tyle elegancki że możecie podać go na letnim party - wszystko zależy od Waszej inwencji i tego w czym go podacie :) U mnie w niezobowiązujących szklankach - więc wiadomo, do zjedzenia na już, do nacieszenia się truskawkami jak najszybciej :)


Składniki
ilość: dla 4 osób 

* 2-4 garście truskawek
* opakowanie serka mascarpone
* kartonik śmietanki do ubijania
* łyżka cukru pudru


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10-20 min + chłodzenie


1.
Serek i śmietankę bardzo dobrze chłodzimy w lodówce - najlepiej minimum kilka godzin

2.
Serek przekładamy do naczynia, wlewamy śmietankę. Ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę mieszamy

3.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki

4.
Nakładamy do naczyń na zmianę - owoce i masę

Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz