wtorek, 9 sierpnia 2016

Kalafiorowa z muffinami

Jak wiecie jestem wielką fanką zup. Na dobrą sprawą dla samej siebie mogłabym pominąć inne składowe obiadu. A jedną z najlepszych zup jest kalafiorowa - jednak przygotowywana według tej samej receptury przez kilka lat pod rząd może przejeść się nawet zupoholiczce zafascynowanej kalafiorem.

Tak więc dzisiaj - nowa odsłona! Klasyczna, a jednocześnie nowoczesna. Szybka, a jednocześnie elegancka. Na zwyczajny rodzinny obiad oraz dla wymagających gości!

Bazą pozostaje klasyczna kalafiorowa przygotowana wg tego przepisu>>

Dodatkowo będziecie potrzebowali:


Składniki
ilość: dla 2 osób na 2 dni :)

* to co w przepisie powyżej
* 450 g mrożonego kalafiora lub główka świeżego

* kostka warzywna

na muffiny (6-8 sztuk):
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka sody oczyszczonej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* jajko
* 1/3-1/2 szklanki wody
* oliwa
* pół papryki
* pół cebuli
* kilka różyczek brokuła

* sól i pieprz ziołowy


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min 

1.
Zupę kalafiorową przygotowujemy wg ww. przepisu


2. 
Kalafiora rozdrabniamy na pojedyncze różyczki i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak aby był ledwo pokryty) z dodatkiem kostki warzywnej. Po zagotowaniu blendujemy na gęstą, gładką masę

3.
W międzyczasie przygotowujemy muffiny: paprykę i cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na oliwie. Brokuł myjemy i gotujemy przez chwilę (krótką, aby nie stracił koloru) w niewielkiej ilości wody. Pozostałe składniki (mąka, soda, proszek, jajko, woda) mieszamy łyżką na gładką masę - jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody lub oliwy. Dodajemy warzywa z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, rozlewamy do papilotek lub foremek, na wierzchu układamy różyczki brokuła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

4.
Nakładamy do miseczek zupę kalafiorową, na wierzch dodajemy łyżkę gęstej śmietany i dwie-trzy łyżki kremu z kalafiora. Ozdabiamy koperkiem. 

Podajemy z muffinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz