sobota, 14 stycznia 2012

Pizza domowa

W zeszły weekend zapragnęliśmy zjeść pizzę. Jednak do przysłowiowego "pierwszego" zostało jeszcze trochę czasu, tak więc włączyliśmy już tryb "oszczędny", co spowodowało, że postanowiliśmy jej nie zamawiać, a przyrządzić samodzielnie. Okazuje się, że to niezła zabawa - ciasto wymaga dokładnego wyrobienia, przydaje się tu więc męska pomoc :) i tym sposobem można wspólnie spędzić popołudnie w kuchni.

Domowa pizza nie ma porównania z kupną - po stokroć polecam!

Jest świeża, pachnąca, a przede wszystkim - wiecie co w niej jest, dowolnie możecie modyfikować smak, grubość i chrupkość, a to wszystko za dużo mniejsze pieniądze! :)


Składniki
ilość: 2 średnie/duże pizze

ciasto:
* 2 szklanki mąki tortowej
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 20 g drożdży (nie instant)
* 3/4 szklanki ciepłej wody
* niepełna łyżka cukru
* łyżeczka soli

sos:
* 6-8 średnich pomidorów
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* oregano
* bazylia

dodatki:
* 1/2 czerwonej papryki
* 6-8 dużych pieczarek
* 20 dag sera mozarella
* 20 dag sera żółtego, np. mazdamera
* 6-8 plasterków salami
* sól



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15-30 min| Pieczenie: 30 min


1.
Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki tortowej, dodajemy sól i cukier, a następnie wkruszamy drożdże. Całość zalewamy ciepłą wodą - nie może być jednak zbyt gorąca! Mieszamy i zostawiamy aby drożdże mogły "zastartować" - to oznacza odstawienie szklanki na około 10-15 minut, aż zaobserwujemy, że jej zawartość zaczyna "rosnąć".

2.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i drożdżową "zaprawę". Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto przez 5-10 minut. Wszystkie składniki musza się dokładnie połączyć, a ciasto musi być lekkie i nieklejące. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody, jeśli się klei - trochę mąki.
Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulę, układamy w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3.
Pomidory kroimy w kostkę i umieszczamy w rondelku. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz oregano i bazylię i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, około 30 minut.

4.
Warzywa myjemy i kroimy - paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Ważne, aby były pokrojone dość cienko!

5.
Sery ścieramy, nie łącząc ich ze sobą.

6.
Gdy ciasto zwiększy objętość około dwukrotnie, dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy wg preferencji. Ja rozwałkowuję je dość cienko, należy pamiętać o tym, że w piekarniku zbyt mocno już nie urośnie.

7.
Blachę smarujemy oliwą, na niej układamy rozwałkowane ciasto. Ja rozwałkowuję je w kształt okręgu, tradycyjnego placka, ale można także wyłożyć całą blachę i upiec prostokątną pizzę.

8.
Ciasto po ułożeniu na blasze (to chwilę trwa, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne i "ściąga" się do środka) nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy około 12-15 minut (do zarumienienia) w 220 stopniach.

9.
Po upieczeniu ciasto dokładnie smarujemy sosem pomidorowym (łącznie z brzegami).
Następnie całość posypujemy startym serem mozarella, na to układamy warzywa, następnie wędlinę, całość posypujemy drugim startym serem i delikatnie solimy.
Pieczemy w 220 stopniach 15 minut.

Smacznego! :)




















2 komentarze: