poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Polędwiczki z jabłkami

Polędwiczki są dość wdzięcznym rodzajem mięsa, który jest dość delikatny, miękki i aromatyczny jednocześnie. Kiedyś gościły w naszym domu głównie w towarzystwie sosu śmietanowo-szalotkowego, jednak po pewnym czasie zaczęłam przygotowywać nieco lżejszą odmianę tego dania, która zadomowiła się na dobre.

Bardziej ciężkostrawny sos zastąpiła delikatna marymata i aromat jabłek, złamany czerwoną cebulą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście polędwiczek w tej wersji - polecam. Od czasu do czasu dla złamania smaku do marynaty dodaję kolendry!

Składniki
ilość: dla 2 osób na 2 dni 

* jedna polędwiczka
* jabłko
* czerwona cebula
* szczypta soli
* świeżo mielony pieprz
* opcjonalnie odrobina przyprawy do wieprzowiny
* olej lub oliwa z oliwek

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min + marynowanie


1.
Polędwiczkę kroimy na plastry, delikatnie rozgniatamy każdy z nich palcami

2.
Każdy kawałek mięsa oprószamy solą oraz przyprawamy

3. 
Jabłko i cebulę kroimy w plastry

4.
Wkładamy do pojemnika naprzemiennie: plastry jabłka, mięso, cebulę. Całość zalewamy olejem lub oliwą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub zamrażamy całość i rozmrażamy przed przygotowaniem)

5.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony - na większym ogniu, aby cały smak zamknąć w środku mięsa. Gdy polędwiczki są przysmażone z każdej strony, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze około 10-12 minut

Podajemy z bukietem warzyw i dodatkami - koniecznie układając mięso na jabłkach i cebuli










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz