Ostatnio na różnych blogach kulinarnych pojawia się wiele pancake'ów, naleśników i placków, zaczęłam się nawet zastanawiać czy dodawać swój przepis. Jednak uznałam, że żaden przepis na danie poprawiające nastrój nie może być zbędny :)
Z pewnością takie słodkie śniadanie doda Wam sił i naenergetyzuje na całą dalszą część dnia!
Składniki
ilość: 4 pancake'i
* szklanka mąki
* jajko
* 3/4 szklanki mleka
* 40 g masła
* 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka cukru
* szczypta soli
* garść migdałów
* syrop klonowy
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min| Smażenie: 10-15 min
1.
Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką.
2.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i studzimy.
3.
Przestudzone masło dodajemy do mąki z jajkiem, dolewamy mleko, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt lejąca - dosypujemy odrobinę mąki. Jeśli zbyt sucha - dolewamy odrobinę mleka.
4.
Migdały drobno kroimy/siekamy.
5.
Pancake'i smażymy na suchej patelni, na średnim ogniu. Ja wybieram patelnię o małej średnicy, wówczas łatwo jest przygotować foremne placuszki.
Smażymy najpierw z jednej strony, a gdy naleśnik da się odwrócić - przekręcamy na drugą.
6.
Od razu po nałożeniu na talerz polewamy syropem klonowym - uwaga, nie przesadzajmy z jego ilością, ponieważ łatwo wsiąka w ciasto pancake'a i sprawia, że nasze śniadanie robi się bardzo słodkie!
7.
Posypujemy posiekanymi migdałami, podajemy gorące.
Fajny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńpysznie muszą smakować z orzeszkami.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pancakesy :))
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńOj to chyba spore penkejki. :D Pycha, najlepsze śniadanie na świecie!
OdpowiedzUsuńsmakowite! słodkie śniadania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDobry pancakes nigdy nie jest zły, że się tak wyrażę. A tak na serio bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pancakes za ich proste wykonanie. Słodkie śniadania jadam praktycznie codziennie :)
OdpowiedzUsuń