wtorek, 12 kwietnia 2016

Krem brokułowy

Jak wiecie - uwielbiam zupy kremy. Są idealne o każdej porze roku, mogą być eleganckie, wspierać dietę, albo być przygotowywane na szybko. Ostatnio obok pomidorowej do moich ulubionych należy kontrastowy - krem z brokułów. W tej wersji niemal sote, większym łakomczuchom można polecić dodatki - np. grzanki lub tosty, które również wspaniale uzupełnią ten smak. Najważniejsze jednak, że przygotujecie tę zupę bez wysiłku, niemal w ostatniej chwili - wystarczy, że zadbacie o to aby wasz zamrażalnik posiadał mrożone brokuły :)


Składniki
ilość: dla 2 osób na 2 dni :)

* kilogram mrożonych brokułów
* 2 kostki warzywne
* szklanka gorącej wody
* gęsta śmietana


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min 

1.
Zamrożone brokuły przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy kostki warzywne i gotujemy około 7 minut

2.
Po przestudzeniu brokułów całość (łącznie z wywarem) blendujemy na najwyższych obrotach - pozwoli to uzyskać dość gładki i jednolity krem

3.
Podajemy z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany. Uwaga! Gorące :)





1 komentarz:

  1. Również lubię krem brokułowy. Wczoraj go jadłam.

    ________________________
    Polska marka.koszulki patriotyczne.

    OdpowiedzUsuń