wtorek, 6 grudnia 2011

Alzackie ciastka pomarańczowo-cynamonowe

Idealnie zastępują świąteczne pierniczki - nadają się do pochrupania, zawieszenia na choince, ozdobienia stołu oraz podarowania w kulinarnym prezencie.

Nieco grubsze od pierniczków, jednak bardziej miękkie oraz kruche, o delikatnym aromacie pomarańczy i charakterystycznym cynamonowym zapachu zimowej pory.


Jeśli chcecie trzymać się alzackiej tradycji - wycinajcie gwiazdki.


Składniki
ilość: w zależności od wielkości, kilkadziesiąt ciasteczek

* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka cynamonu
* 1 szklanka cukru drobno zmielonego
* 175g masła
* 2 jajka
* starta skórka z 2 pomarańczy



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Chłodzenie: cała noc | Pieczenie: 10 min

1.
Pomarańcze sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę przy użyciu tarki o drobnych oczkach.

2.
Mąkę przesiewamy do naczynia, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem.

3.
Do mąki dodajemy drobno startą skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz jajka i zagniatamy masę na jednolite ciasto.

4.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na 10-12 godzin (ja schowałam je na całą noc).

5.
Mocno schłodzone i dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm (jeśli to będzie konieczne - podsypujemy mąką).
Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6.
Pieczemy około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopnii.
Ja ciasteczka przed upieczeniem posmarowałam żółtkiem wymieszanym z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.












1 komentarz: