czwartek, 29 grudnia 2011

Śledzie w zalewie cytrynowej

To drugi ze śledziowych przepisów od Jacka F. Przysmak budził zdziwienie przy świątecznym stole ze względu na specyficzny smak, mocno cytrynowy a mało śledziowy :)

Śledzie w zalewie cytrynowej jednogłośnie zostały okrzyknięte znakomitą zakąską do wódki, dlatego rekomenduję je Wam jako przystawkę sylwestrową :)

Przyrządzicie je bardzo szybko, choc najlepiej gdyby postały w lodówce 6-7 dni.


Składniki
ilość: 2-3 słoiki po dżemie

* 3 opakowania śledzi Matjas w oleju
* 6 cytryn
* garśc goździków
* 2-3 łyżki oliwy


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20-30 minut

1.
Cytryny bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Obieramy je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą częśc. Po obraniu cytryn wyciskamy z nich sok do osobnego naczynia.

2.
Śledzie bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego i kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.

3.
W słoiku układamy warstwę skórek z cytryny, na to 2-3 goździki i warstwę śledzi. Kontynuujemy do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek.

4.
Całośc zalewamy sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka (można przytrzymac śledzie w słoiku widelcem i wlewa sok po ściance naczynia).

5.
Na górę wlewamy około łyżki oliwy, zakręcamy słoik, przechowujemy w lodówce.


Miłego wznoszenia toastów! :)











4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis - podam go dalej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszą mnie te cytrynowe śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe w smaku, niemal nie czuć smaku śledzia :)
    U nas pojawią się do zakąszenia sylwestrowego alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Śledzie z sokiem cytrynowym są z pewnością zdrowsze niż w zalewie octowej.

    OdpowiedzUsuń