sobota, 6 lutego 2016

Krem brokułowy

Kremy to idealne rozwiązanie na chłodniejsze dni - jesień, zimę, początki wiosny. Mocno rozgrzewają, pozwalają się najeść, są sycące i zachwycają głębią smaku. Dzięki dużej dowolności w zakresie dodatków każdy może stworzyć woją wariację na temat danej zupy i cieszyć się ciekawym smakiem oraz kompozycją wizualną.

Krem brokułowy jest jedną z moich ulubionych gęstych zup - bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i zdrowa.


W tradycyjnej wersji polecam ją z grzankami - podsuszony chleb lub bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą oliwę. Podsmażamy na patelni, jednocześnie posypując przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane dodajemy na wierzch zupy tuż przed podaniem. Niezbyt wiele bo będą szybko rozmiękały :)

Poniżej jednak wersja okrojona o cukry, a więc i newralgiczne pieczywo. Bawcie się z dodatkami i sprawdźcie które Wam najbardziej pasują! :)

Składniki
ilość: 4-6 porcji

* 1,25 kg mrożonych brokułów 
* 0,5 l wody
* 3 kostki warzywne
* 1 duża biała cebula
* 1/2 czerwonej papryki
* śmietana 18% do zupy
*3 łyżki oliwy z oliwek

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min 


1.
Brokuły zalewamy wodą, dodajemy kostki warzywne, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimum i po kolejnych 5 minutach wyłączamy kuchenkę. Warzywa zostawiamy przykryte - brokuły nie rozgotują się, ale skutecznie rozmrożą

2.
Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Kilka krążków odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do brokułów

3.
Paprykę kroimy w wąskie paski i smażymy na łyżce oliwy. Odkładamy na bok

4.
Wszystko w garnku z brokułami blendujemy na wysokich obrotach na jednolitą masę. Podgrzewamy do wrzenia

5.
Nakładamy na talerz, dekorujemy krążkami cebuli, papryką, dodajemy śmietanę do smaku







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz