Krem brokułowy jest jedną z moich ulubionych gęstych zup - bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i zdrowa.
W tradycyjnej wersji polecam ją z grzankami - podsuszony chleb lub bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą oliwę. Podsmażamy na patelni, jednocześnie posypując przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane dodajemy na wierzch zupy tuż przed podaniem. Niezbyt wiele bo będą szybko rozmiękały :)
Poniżej jednak wersja okrojona o cukry, a więc i newralgiczne pieczywo. Bawcie się z dodatkami i sprawdźcie które Wam najbardziej pasują! :)
Składniki
ilość: 4-6 porcji
* 1,25 kg mrożonych brokułów
* 0,5 l wody
* 3 kostki warzywne
* 1 duża biała cebula
* 1/2 czerwonej papryki
* śmietana 18% do zupy
*3 łyżki oliwy z oliwek
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min
Przygotowanie: 30 min
1.
Brokuły zalewamy wodą, dodajemy kostki warzywne, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimum i po kolejnych 5 minutach wyłączamy kuchenkę. Warzywa zostawiamy przykryte - brokuły nie rozgotują się, ale skutecznie rozmrożą
2.
Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Kilka krążków odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do brokułów
3.
Paprykę kroimy w wąskie paski i smażymy na łyżce oliwy. Odkładamy na bok
4.
Wszystko w garnku z brokułami blendujemy na wysokich obrotach na jednolitą masę. Podgrzewamy do wrzenia
5.
Nakładamy na talerz, dekorujemy krążkami cebuli, papryką, dodajemy śmietanę do smaku
Brokuły zalewamy wodą, dodajemy kostki warzywne, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimum i po kolejnych 5 minutach wyłączamy kuchenkę. Warzywa zostawiamy przykryte - brokuły nie rozgotują się, ale skutecznie rozmrożą
2.
Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Kilka krążków odkładamy do dekoracji, resztę dodajemy do brokułów
3.
Paprykę kroimy w wąskie paski i smażymy na łyżce oliwy. Odkładamy na bok
4.
Wszystko w garnku z brokułami blendujemy na wysokich obrotach na jednolitą masę. Podgrzewamy do wrzenia
5.
Nakładamy na talerz, dekorujemy krążkami cebuli, papryką, dodajemy śmietanę do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz