Przeważają jednak momenty, w których boję się ryzykować zbyt wysokimi poziomami cukru i trzymam się sprawdzonych dań. To czego jem na prawdę mnóstwo - ku ironii losu jak przez większość życia - to warzywa. Niestety w dość ograniczonych ilościach oraz kombinacjach, co wymusza na mnie kolejne połączenia, a zmiana choćby jednego składnika wywołuje uśmiech na twarzy - w końcu to zawsze jakiś inny smak :)
Wiele czasu poświęcam na rozmowy z dziewczynami, które podobnie jak ja są w ciąży i cukrzycy jednocześnie - i czasami zadziwiają mnie ich pytania o pozornie najłatwiejsze kwestie związane z gotowaniem. Cóż, nie każdy przecież lubi gotowanie, spędza czas w kuchni i jest otwarty wobec ekspetrymentowania. Takim osobom przydają się wszelkie przepisy i porady.
Idąc tym tropem - dzisiaj kilka banalnych, ale bardzo przydatnych w takich sytuacjach, pomysłów na surówki. Oczywiście w wypadku cukrzycy - musicie sprawdzić czy każdy ze składników Wam służy. Ja bardzo długo nie mogłam jeść kukurydzy ani groszku, ale pod koniec ciąży szczęśliwie zaczynam sobie pozwalać na takie urozmaicenia :) Na szczęście w końcu udało się dołączyć do warzyw coś poza kapustą pekińską i kwaszonymi ogórkami - choć jak widzicie te nie opuszczają mnie do końca.
Typowa z "pekinki"
Składniki
ilość: 3-6 porcji
* 1/4 - 1/3 średniej kapusty pekińskiej
* kilka ogórków kwaszonych
* papryka zielona - uwaga! jeśli Wam nie szkodzi, może być słodsza np. żółta lub czerwona
* 1-2 łyżki majonezu
* szczypta soli
* pieprz ziołowy
* suszony rozmaryn
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min
Przygotowanie: 10 min
1.
Dokładnie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa
2.
Kroimy kapustę pekińską w wąskie paski
3.
Kroimy paprykę i ogórki w kostkę
4.
Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy, odstawiamy na kwadras aby sałatka się "przegryzła"
Dokładnie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa
2.
Kroimy kapustę pekińską w wąskie paski
3.
Kroimy paprykę i ogórki w kostkę
4.
Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy, odstawiamy na kwadras aby sałatka się "przegryzła"
Porowa
dziękuję za inspirację koleżance z grupy cukrzycowej na FB :)
Ta sałatka jest dużo bardziej kaloryczna - idealna gdy nie bardzo "wchodzi" Wam pełen posiłek i macie problem z nadrobieniem brakujących kalorii podczas diety ciążowej. To co trzeba wziąć pod uwagę to zapach z ust w wypadku bardziej ostrego pora - odradzam przed ważnymi rozmowami oficjalnymi :)
Składniki
ilość: 3-6 porcji
* 1/2 dużego pora
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 125 g sera żółtego w kawałku
* 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
* 2 łyżki majonezu
* szczypta soli
* szczypta pieprzu ziołowego
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min
Przygotowanie: 20 min
1.
Dokładnie myjemy pora, oddzielając pojedyncze liście - piach lubi się gromadzić między nimi! Zostawiamy do osuszenia
2.
Jajka i ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach
3.
Pora kroimy w drobne paseczki
4.
Dodajemy odsączoną kukurydzę
5.
Dodajemy majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy
Z pewnością wyśmienicie smakuje z podgrzaną ciabattą z pomidorami lub z grzankami - niestety cukrzycówki muszą sobie odpuścić takie dodatki :)
Dokładnie myjemy pora, oddzielając pojedyncze liście - piach lubi się gromadzić między nimi! Zostawiamy do osuszenia
2.
Jajka i ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach
3.
Pora kroimy w drobne paseczki
4.
Dodajemy odsączoną kukurydzę
5.
Dodajemy majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy
Z pewnością wyśmienicie smakuje z podgrzaną ciabattą z pomidorami lub z grzankami - niestety cukrzycówki muszą sobie odpuścić takie dodatki :)
Jabłkowo-ogórkowa
To banalne połączenie, a pyszne w efekcie - sałatkę znam z domu rodzinnego, moja mama przygotowywała ją gdy byłam mała. Zapomniałam o niej na całe wieki i odkryłam ponownie gdy w ciąży odkryłam cukrzycę i mama starała się wymyślić dla mnie do zjedzenia coś innego niż znów kwaszoną kapustę, na którą powoli przestawałam móc patrzeć :)
Same jabłka niestety nie wchodziły u mnie w grę i od razu podnosiły cukier - w towarzystwie neutralizujących ogórków sprawdziły się jednak za każdym razem! :)
Większość osób dziwi się temu połączeniu, ale gwarantuję - warto spróbować, ja nie dodaję nawet żadnych przypraw!
Składniki
ilość: 3-6 porcji
* 2 duże twarde jabłka, najlepsze będą twarde i kwaskowate
* 6-8 sporych ogórków kwaszonych
* 1,5 łyżki majonezu
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min
Przygotowanie: 10 min
1.
Jabłka myjemy i kroimy w kostkę, ze skórką
2.
Ogórki kroimy w kostkę, nie odsączamy zbyt mocno, dodajemy do jabłek razem z sokiem który z nich wycieknie
3.
Dodajemy majonez, mieszamy i... gotowe! Najszybsza sałatka świata :)
Jabłka myjemy i kroimy w kostkę, ze skórką
2.
Ogórki kroimy w kostkę, nie odsączamy zbyt mocno, dodajemy do jabłek razem z sokiem który z nich wycieknie
3.
Dodajemy majonez, mieszamy i... gotowe! Najszybsza sałatka świata :)
Zielono-żółta
Uwaga! Tutaj wątpliwe dla niektórych cukrzycówek kukurydza oraz papryka - można zrezygnować z tej pierwszej, a drugi składnik zastąpić zielonym odpowiednikiem
Składniki
ilość: 3-6 porcji
* 1/3-1/4 średniej kapusty pekińskiej
* 1/2 zielonej papryki
* 1/3 żółtej papryki
* 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
* 1/2 puszki groszku konserwowego
* 1/2 świeżego ogórka
* 2 łyżki majonezu
* szczypta soli i pieprzu ziołowego
* sproszkowany sos do sałatek, mała saszetka
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min
Przygotowanie: 15 min
1.
Wszystkie warzywa myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia
2.
Kapustę kroimy w drobne paski
3.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę
4.
Kukurydzę i groszyk odsączamy na sitku
5.
Mieszamy wszystkie składniki
Wszystkie warzywa myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia
2.
Kapustę kroimy w drobne paski
3.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę
4.
Kukurydzę i groszyk odsączamy na sitku
5.
Mieszamy wszystkie składniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz