poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Dzisiejszy deser to wariacja na temat dietetycznego domowego rafaello, o którym niedawno pisałam>>

Nieco bardziej "konkretny", trochę mniej delikatny, ale nadal rozpływający się w ustach, nadający się do podania gościom, którzy będą go mogli zjeść bez brudzenia sobie rąk :)

Szybkie do przygotowania, nie wymaga pieczenia, całość zamykamy w krakersy - zamiast standardowych herbatników.

Mój szkrab w brzuchu uwielbia wiórki w każdej postaci i po tym cieście również tańcuje bardzo zadowolony :)

Składniki
ilość: mała brytfanka

100g wiórków kokosowych
* 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
* 2 łyżeczki miodu
* 1/2 szklanki mleka
* 80g delikatnego twarogu (np. President)
* łyżka gęstej śmietany
* łyżka masła
* 4-6 łyżek kakao
* opakowanie słonych krakersów

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 60 min 


1.
Wiórki mieszamy z mlekiem i łyżeczką miodu oraz budyniem waniliowym i gotujemy mieszając

2.
Zostawiamy do ochłodzenia, ale nie zupełnego ostygnięcia, następnie dodajemy twaróg i całość mieszamy.

3.
Na dnie brytfanki lub plastikowego pojemnika rozkładamy krakersy - równomiernie na całej powierzchni.
Przelewamy na nie jeszcze ciepłą masę kokosową, wyrównujemy łyżką

4.
W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę miodu, łyżkę masła, łyżkę gęstej śmietany i dwie łyżki mleka. Dodajemy kakao i całość rozprowadzamy na gładką masę.
Rozsmarowujemy na masie kokosowej.
Całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów, delikatnie dociskamy

5.
Opakowanie zamykamy i chowamy na 40-60 minut do zamrażalnika

6.
Przekładamy ciasto do lodówki, w której je przechowujemy. Podajemy pokrojone na kawałki









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz