środa, 24 lutego 2016

Omlet z ziemniakami

Sposób może nie na najszybsze, ale za to bardzo pożywne, śniadanie. Nie jest to przepis na tradycyjny omlet hiszpański, który również przygotowuje się z ziemniakami (tortilla hiszpańska), ale świetna baza, do której możecie dodawać dowolne składniki wg swoich upodobań.

Kto nie lubi wstać i zobaczyć, że na stole czeka na niego gorące, pachnące i pyszne śniadanie? No właśnie... a kto by nie lubił być sprawcą takiej przyjemności? :) Zakasajcie rękawy i do roboty! :)


Składniki
ilość: dla 2 osób

* 2 średnie/spore ziemniaki
* 1 biała cebula
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 pomarańczowej papryki
* sól
* pieprz ziołowy
* 6 jajek
* tymianek
* oliwa


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min 

1.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na mniejszej patelni. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę, zmniejszamy gaz na minimum, zostawiamy pod przykrywką aby warzywa udusiły się do miękkości

2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, wrzucamy na większą patelnię na rozgrzaną oliwę, solimy. Po 2 minutach zalewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy

3.
Jajka myjemy i rozbijamy. Dodajemy sól, pieprz ziołowy i tymianek, dokładnie mieszamy

4.
Jeśli woda z ziemniaków nie wyparowała w całości, po ich ugotowaniu (10-15 minut, muszą być miękkie) odcedzamy je w durszlaku. Dorzucamy ziemniaki do duszącej się cebuli i papryki, dokładnie mieszamy. Zalewamy warzywa jajkami i smażymy całość na niewielkim ogniu około 3-5 minut. Po tym czasie zaczynamy delikatnie podważać brzegi omletu, tak aby jajko które się nie ścięło wlało się pod spód

5.
Gdy cały spód i brzegi będą już porządnie ścięte - przerzucamy omlet do góry nogami na większą patelnię, aby dopiekł się również z drugiej strony. Możemy pozostawić na kilka minut na minimalnym gazie pod przykryciem, aby był równomiernie ogrzewany. Podajemy na gorąco, wyśmienicie smakuje ze świeżymi zapiekankami z ciągnącym serem :)























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz