Kto nie lubi wstać i zobaczyć, że na stole czeka na niego gorące, pachnące i pyszne śniadanie? No właśnie... a kto by nie lubił być sprawcą takiej przyjemności? :) Zakasajcie rękawy i do roboty! :)
Składniki
ilość: dla 2 osób
* 2 średnie/spore ziemniaki
* 1 biała cebula
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 pomarańczowej papryki
* sól
* pieprz ziołowy
* 6 jajek
* tymianek
* oliwa
ilość: dla 2 osób
* 2 średnie/spore ziemniaki
* 1 biała cebula
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 pomarańczowej papryki
* sól
* pieprz ziołowy
* 6 jajek
* tymianek
* oliwa
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min
Przygotowanie: 30 min
1.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na mniejszej patelni. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę, zmniejszamy gaz na minimum, zostawiamy pod przykrywką aby warzywa udusiły się do miękkości
2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, wrzucamy na większą patelnię na rozgrzaną oliwę, solimy. Po 2 minutach zalewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy
3.
Jajka myjemy i rozbijamy. Dodajemy sól, pieprz ziołowy i tymianek, dokładnie mieszamy
4.
Jeśli woda z ziemniaków nie wyparowała w całości, po ich ugotowaniu (10-15 minut, muszą być miękkie) odcedzamy je w durszlaku. Dorzucamy ziemniaki do duszącej się cebuli i papryki, dokładnie mieszamy. Zalewamy warzywa jajkami i smażymy całość na niewielkim ogniu około 3-5 minut. Po tym czasie zaczynamy delikatnie podważać brzegi omletu, tak aby jajko które się nie ścięło wlało się pod spód
5.
Gdy cały spód i brzegi będą już porządnie ścięte - przerzucamy omlet do góry nogami na większą patelnię, aby dopiekł się również z drugiej strony. Możemy pozostawić na kilka minut na minimalnym gazie pod przykryciem, aby był równomiernie ogrzewany. Podajemy na gorąco, wyśmienicie smakuje ze świeżymi zapiekankami z ciągnącym serem :)
2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, wrzucamy na większą patelnię na rozgrzaną oliwę, solimy. Po 2 minutach zalewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy
3.
Jajka myjemy i rozbijamy. Dodajemy sól, pieprz ziołowy i tymianek, dokładnie mieszamy
4.
Jeśli woda z ziemniaków nie wyparowała w całości, po ich ugotowaniu (10-15 minut, muszą być miękkie) odcedzamy je w durszlaku. Dorzucamy ziemniaki do duszącej się cebuli i papryki, dokładnie mieszamy. Zalewamy warzywa jajkami i smażymy całość na niewielkim ogniu około 3-5 minut. Po tym czasie zaczynamy delikatnie podważać brzegi omletu, tak aby jajko które się nie ścięło wlało się pod spód
5.
Gdy cały spód i brzegi będą już porządnie ścięte - przerzucamy omlet do góry nogami na większą patelnię, aby dopiekł się również z drugiej strony. Możemy pozostawić na kilka minut na minimalnym gazie pod przykryciem, aby był równomiernie ogrzewany. Podajemy na gorąco, wyśmienicie smakuje ze świeżymi zapiekankami z ciągnącym serem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz