Na czas Świąt zapanowała chwilowa kulinarna cisza, jednak wierzę, że już uporaliście się z przejedzeniem i z chęcią ruszycie do kuchni :)
Dzisiaj pomysł na przywołanie zimy (tak, wiem że niektórzy z Was za nią tęsknią, choć ja sama niekoniecznie) - czekoladowe śnieżynki, które do Waszych serc wprowadzą przepiękne płatki śniegu, a do kuchni cudowny zapach czekolady. Idealne na sylwestra!
Przepis jest bardzo prosty, a ciastka wykonacie w mig korzystając z poświątecznych zapasów lodówkowych.
Polecam do wycinania dużą foremkę, ułatwi cały proces! :)
Składniki
ilość: 15-35 ciastek w zależności od wielkości foremki
* 250 g masła
* 250 g mąki pszennej
* 50 g mąki tortowej
* 120 g cukru pudru (ja użyłam brązowego, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków)
* 30-40 g kakao
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* lukier: szklanka cukru pudru, około 2-4 łyżek soku z cytryny
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 15 min
1.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2.
Do masła dodajemy mąkę oraz cukier, bardzo dokładnie mieszamy.
Dosypujemy kakao, a na koniec sodę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy dłońmi.
Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleiło - dosypujemy odrobinę mąki.
3.
Ciasto powinno mieć dość miękką konsystencję, ale umożliwiającą uformowanie kulki wielkości orzecha. To pierwsza z metod - możecie formować takie kulki, delikatnie je rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja jednak rozwałkowałam ciasto na grubość około 5 mm i wycięłam śnieżynki.
4.
Ciasto układamy na papierze w niewielkich odstępach. Pieczemy około 13-15 minut w 170 stopniach, pozostawiamy na blasze do wystygnięcia (świeżo po upieczeniu ciastka będą jeszcze dość miękkie).
5.
Po całkowitym ostudzeniu ciastka dekorujemy.
rada
Do ciasta można dodać posiekaną/pokrojoną czekoladę, proponuję gorzką
Nigdy nie piekłam czekoladowch ciasteczek. Twoje śnieżynki wyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńśliczne śnieżynki :)
OdpowiedzUsuńja ciągle mam zapasy świątecznych wypieków więc narazie nic nie piekę :d
Dziękuję bardzo, na żywo wszystkim gościom także bardzo się podobały i smakowały :) Polecam przepis na przyszłość, bo można uformować je w dowolne inne kształty, a smak jest wyśmienity! :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego co najlepsze w 2012 roku Ci życzę! Niech się spełnią Twe marzenia :)
OdpowiedzUsuń