Ten przepis otrzymałam od Jacka F., za co serdecznie dziękuję, bowiem śledzie są pyszne!
Mają korzenny aromat, delikatnie smakują winem, w połączeniu z wyczuwalną nutą cebuli stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, zarówno tych świątecznych jak i sylwestrowych.
Ich kolor również może być zdumiewający - od winnego do fioletu :)
Składniki
ilość: 3 słoiki po dżemie
* 3 opakowania śledzi Matjas w oleju
* 1/2 butelki czerwonego wina
* kora (laska) cynamonu
* 10-15 goździków
* 10-15 kulek czarnego pieprzu
* 5 kuleczek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 3 łyżki cukru
* 2 ziarna kardamonu
* 1 mała cebula czerwona
* 1 mała cebula "zwykła"
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 40-60 minut (łącznie ze studzeniem zalewy)
1.
Do garnuszka wlewamy wino i ustawiamy na wolnym ogniu.
2.
Dosypujemy cukier, dodajemy przyprawy (cynamon, goździki, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kardamon).
3.
Mieszamy grzejąc na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wówczas próbujemy - jeśli napar jest dla nas zbyt mało słodki, możemy dosypać cukru.
4.
Po rozpuszczeniu cukru zalewę odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
5.
Matjasy wyjmujemy z opakowania, olej wylewamy. Śledzie układamy na durszlaku i bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, kilkukrotnie.
Następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.
6.
Kroimy śledzie w około 2-3 cm kawałki.
Cebulę kroimy w bardzo cienkie talarki.
7.
Układamy w słoikach warstwy - cebula, następnie śledź i znowu cebula. Cebuli nie musi być zbyt dużo, ma wystarczyć tylko na przełożenie śledzi.
8.
Całość zalewamy wystudzonym (zimnym!) winem z przyprawami.
9.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy je do lodówki, najlepiej na 6-7 dni.
Moje śledzie zniknęły podczas Świąt, polecam Wam przygotowanie ich na Sylwestrową ucztę! :)
ojej mojej babci przypadły by do gustu, ona na święta robi tysi ące wersji śledzi!:)
OdpowiedzUsuńw takim korzennym wydaniu zapowiadaja sie ciekawie:)
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką śledzi, ale przepis jest ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku robiłam po raz pierwszy śledzie w śmietanie... Szukam teraz czegoś innego. Ten przepis wygląda całkiem ciekawie.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest o tyle ciekawy, że smak jest bardzo orginalny, idealny dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem śledzia
OdpowiedzUsuń