środa, 28 grudnia 2011

Śledzie korzenne w czerwonym winie

Ten przepis otrzymałam od Jacka F., za co serdecznie dziękuję, bowiem śledzie są pyszne!

Mają korzenny aromat, delikatnie smakują winem, w połączeniu z wyczuwalną nutą cebuli stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, zarówno tych świątecznych jak i sylwestrowych.

Ich kolor również może być zdumiewający - od winnego do fioletu :)


Składniki
ilość: 3 słoiki po dżemie

* 3 opakowania śledzi Matjas w oleju
* 1/2 butelki czerwonego wina
* kora (laska) cynamonu
* 10-15 goździków
* 10-15 kulek czarnego pieprzu
* 5 kuleczek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 3 łyżki cukru
* 2 ziarna kardamonu
* 1 mała cebula czerwona
* 1 mała cebula "zwykła"


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 40-60 minut (łącznie ze studzeniem zalewy)

1.
Do garnuszka wlewamy wino i ustawiamy na wolnym ogniu.

2.
Dosypujemy cukier, dodajemy przyprawy (cynamon, goździki, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kardamon).

3.
Mieszamy grzejąc na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wówczas próbujemy - jeśli napar jest dla nas zbyt mało słodki, możemy dosypać cukru.

4.
Po rozpuszczeniu cukru zalewę odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

5.
Matjasy wyjmujemy z opakowania, olej wylewamy. Śledzie układamy na durszlaku i bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, kilkukrotnie.
Następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.

6.
Kroimy śledzie w około 2-3 cm kawałki.
Cebulę kroimy w bardzo cienkie talarki.

7.
Układamy w słoikach warstwy - cebula, następnie śledź i znowu cebula. Cebuli nie musi być zbyt dużo, ma wystarczyć tylko na przełożenie śledzi.

8.
Całość zalewamy wystudzonym (zimnym!) winem z przyprawami.

9.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy je do lodówki, najlepiej na 6-7 dni.


Moje śledzie zniknęły podczas Świąt, polecam Wam przygotowanie ich na Sylwestrową ucztę! :)






5 komentarzy:

  1. ojej mojej babci przypadły by do gustu, ona na święta robi tysi ące wersji śledzi!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim korzennym wydaniu zapowiadaja sie ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem fanką śledzi, ale przepis jest ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy śledzie w śmietanie... Szukam teraz czegoś innego. Ten przepis wygląda całkiem ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest o tyle ciekawy, że smak jest bardzo orginalny, idealny dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem śledzia

    OdpowiedzUsuń