Często mnogość obowiązków nie pozwala nam na przygotowanie Świąt tak starannie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Pamiętam, jak było mi przykro, gdy brak czasu krzyżował mi plany i w moim domu na święta nie pojawiały się kruche pierniczki.
Oczywiście do czasu, gdy odkryłam przepis na tzw. szybkie pierniczki - ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, a dodatkowo nie muszą leżakować, co pozwala na ich przygotowanie nawet w Wigilię rano.
Teraz zawsze zdążycie upiec swoje świąteczne pierniczki, niezależnie od innych spraw, które zaprzątają Wam głowę! :)
Pierniczki są chrupiące, niezbyt twarde, mogą leżakować w puszce lub być zjadane od razu po przygotowaniu! :)
Składniki
ilość: kilkadziesiąt pierniczków, w zależności od wielkości
* 300 g mąki pszennej
* 100 g mąki pełnoziarnistej
* 100 g cukru pudru
* 100 g masła
* 100 g miodu
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka sody
* 2 jajka
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 10-12 minut
1.
Mąkę mieszamy z cukrem.
2.
Masło roztapiamy na wolnym ogniu.
3.
Do mąki dodajemy miód, przyprawy i sodę.
4.
Wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło.
5.
Wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy, można to zrobić przy użyciu łyżki, bez miksera.
6.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto będzie dość luźne i może się kleić, jednak nie dodajemy mąki, podsypujemy nią jedynie ciasto do rozwałkowania.
7.
Wycinamy ulubione kształty i układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bliskich odstępach.
8.
Pieczemy przez 10-12 minut, do zrumienienia, w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie możemy przełożyć na kratkę.
9.
Po ostudzeniu pierniczki można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz