niedziela, 11 grudnia 2011

Piernik dyniowy

Zima w tym roku zaskakuje nas łagodnym klimatem, ale dzięki tej pogodzie dłużej niż zwykle możemy cieszyć się warzywami zarezerwowanymi dla sezonu jesiennego. Warto skorzystać z tego dobrodziejstwa natury i połączyć smaki trzeciego i czwartego kwartału.

Tym razem dynia występuje w postaci świątecznego piernika - ciasto jest lekkie i aromatyczne, nie ma nic wspólnego z gliniastą, ciężką konsystencją.

Bardzo łatwy i szybki przepis pochodzi od mojej Mamy :)


Składniki
ilość: 1 szeroka brytfanka

* 2 szklanki startej dyni
* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 3 jajka
* 5 łyżeczek cynamonu
* 1/2 - 1 łyżka przyprawy do piernika
* 16 g cukru wanilinowego (1 torebka)
* 3/4 szklanki oleju
* łyżeczka sody oczyszczonej
* garść posiekanych orzechów włoskich



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 40-50 min

1.
Jajka myjemy i ubijamy z cukrem.

2.
Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon, mieszamy.

3.
Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Mieszamy.

4.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.

5.
Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.
Można również zrobić polewę czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.




















2 komentarze: