niedziela, 11 grudnia 2011

Sałatka ze świeżego szpinaku

Ostatnio czuję się bardzo zafiksowana na przepisy świąteczne, a moja kuchnia pęka w szwach od pierniczków i ciasteczek, jednak nie można zapominać o regularnym odżywianiu się, nie tylko świątecznymi przysmakami :)

Sałatka ze świeżego szpinaku z pewnością doda nam energii (i siły na dalsze pieczenie!) - jest lekka i pyszna, a przy tym banalnie prosta.


Składniki
ilość: 2 porcje

* 200 g świeżych liści słonecznika (tzw. baby spinach)
* opakowanie ziaren słonecznika
* pomidory koktajlowe
* ulubiony sos (ja używam vineigratte: 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka octu balsamicznego + łyżka syropu klonowego + 3 łyżeczki musztardy francuskiej)



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min

1.
Prażymy ziarno słonecznika na suchej patelni, cały czas poruszając naczyniem, aby uniknąć przypalenia.

2.
Myjemy i osuszamy liście szpinaku.

3.
Kroimy pomidorki koktailowe na pół (lub duże pomidory na cząstki).

4.
Szpinak wykładamy do miski, układamy na nim pomidory, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.

5.
Polewamy sosem. Jemy bezpośrednio po przyrządzeniu.










2 komentarze: