Zawsze gdy wymawiam tę nazwę spotykam się ze zdziwieniem znajomych, którzy przeważnie o kiszonych cytrynach nie słyszeli. Ba, niekiedy nawet poprawiają "chyba miałaś na myśli ogórki?". Otóż w polskich domach przygotowujemy kiszone ogórki, a w marokańskich - cytryny.
Z pewnością to dobry pomysł na kulinarny prezent, pomyślcie o jego przygotowaniu już dziś, bowiem cytryny po zakiszeniu muszą trochę odstać.
Kiszone cytryny znakomicie smakują jako dodatek do mięs, drobiu, ryb i sałatek. Mają słono-kwaśny smak, można je przechowywać w lodówce przez wiele tygodni. Jeśli pojawi się na nich biały osad - należy go po prostu usunąć.
Składniki
ilość: 1 słoik
* około 6 cytryn (w zależności od wielkości słoika)
* sól morska
* 1/2 laski cynamonu
* kilka ziaren kolendry
* kilka ziaren czarnego pieprzu
* trochę suszonych goździków
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20-40 min | Kiszenie: minimum 1-3 tygodnie
1.
Cytryny bardzo dokładnie myjemy.
2.
Każdy owoc przekrajamy najpierw na pół, nie przecinając go do końca, a następnie jeszcze raz na pół - tak aby powstały ćwiartki złączone na końcu (nie przecinamy cytryny do końca).
3.
Do środka cytryny wsypujemy sporo soli, nacierając nią owoc, następnie złączamy ćwiartki i wkładamy cytrynę do słoika.
4.
Kolejne cytryny, przygotowane jak powyżej, układamy w słoiku jak najciaśniej.
5.
Całość zasypujemy obficie solą morską, dodajemy na wierzch kolendrę, czarny pieprz, goździki i cynamon.
6.
Zalewamy sokiem z cytryny, zakręcamy słoik.
7.
Przez pierwszy dzień, do tygodnia, możemy trzymać na zewnątrz (np. na blacie w kuchni), następnie chowamy do lodówki.
Prezent najlepiej przygotować 2-4 tygodnie przed wręczeniem, aby cytryny zdążyły się zakisić. Następnie można przechowywać w lodówce przez wiele tygodni.
Bardzo interesująca propozycja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ten sok z cytryn do zalania to skąd...z tych cytryn czy dodatkowo wycisnąć trzeba???
OdpowiedzUsuńDorota, sok z dodatkowych cytryn, ja na 3sloiki wycisnelam około 10 cytryn, ale to zależy od tego jak soczyste będą.
OdpowiedzUsuńCytryny które wkładamy do słoików wkładamy po natarciu solą, nie wyciskamy z nich soku