środa, 7 grudnia 2011

Herbata różana

Kolejny prezent kulinarny, choć polecam abyście przygotowali porcję także dla samych siebie.

Naturalna herbata, która po zaparzeniu przynosi ulgę - uspokaja i relaksuje, idealna na ciężkie dni lub wieczory, pozwala odpocząć od zgiełku i zafundować sobie chwilę przyjemności.

Porcję herbaty należy zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.

Dodatkowo warto pamiętać o tym, że napary i herbatki z dzikiej róży polecane są do stosowania przy schorzeniach nerek, wątroby i dróg żółciowych.


Składniki
ilość: 1 opakowanie

* 100 g suszonych owoców dzikiej roży
* garść suszonych liści mięty
* pół niewielkiej garstki goździków



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Suszenie: do kilku tygodni

1.
Suszone owoce róży przeglądamy, sprawdzamy czy nie zawierają pozostałości łodyżek lub liści.

2.
Liście suszonej mięty (ja suszę ją bezpośrednio w doniczce, dbając o to aby sie nie kurzyła) zrywamy z łodyżek i rozdrabniamy. Dodajemy do owoców róży.

3.
Dodajemy suszone goździki i całość mieszamy.

4.
Zamykamy w papierowej torebce na 2-3 tygodnie, aby aromaty się połączyły.


rada
Jeśli zostaniecie obdarowani taką herbatką, a nie przepadacie za gorącymi napojami - możecie wykorzystać ją do przygotowania nalewki.
W tym celu należy dodać do wszystkich w niej zawartych składników miód oraz alkohol 80% i odstawić na około 40 dni.
Nalewka z owoców dzikiej róży ma działanie wzmacniające, polecana jest osobom wyczerpanych psychicznie i fizycznie.











4 komentarze:

  1. Taka herbata raczej nie bylabym sklonna sie dzielic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham herbaty, chciałabym mieć choć małą torebkę takiej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym się takiej napiła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochane, dlatego zapraszam do przyrządzenia - do świąt zostało jeszcze trochę czasu i z pewnością zdążycie zrobić taki prezent - sobie i najbliższym :)
    Jeśli przed Waszym domem nie rośnie dzika róża - jej suszone owoce można kupić. Miętę także zdążycie jeszcze wysuszyć.
    Jako dodatek polecam suszone owoce czeremchy, czarnego bzu lub jarzębiny - wg gustu :)

    OdpowiedzUsuń