Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie avocado. Poszczególne rodzaje mogą zaiwerać paprykę, pomidory, cebulę, kolendrę i różne przyprawy.
Ponieważ cała zaplanowana kolacja utrzymana była w odświeżającej, ziołowej konwencji, postanowiłam przygotować guacamole bazyliowe - lekkie, z intrygująco ostrą nutą, w pięknym zielonym odcieniu - doda uroku jako dodatek wielu potrawom.
Składniki
ilość: 2-4 porcje
* 1 duże dojrzałe avocado
* 2 gałązki świeżej bazylii
* 1/2 białej cebuli
* 1/2 papryczki chilli
* sok z 1/2 limonki
* 2 ząbki czosnku
* sól
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min
1.
Czosnek ucieramy w moździerzu z solą, na możliwie jak najgładszą papkę.
2.
Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki avocado oraz sok z limonki. Całość ucieramy na jednolitą masę.
3.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, chilli oraz bazylię siekamy. Dodajemy do masy, mieszamy. Solimy do smaku.
Dzisiaj widziałam jeden z bardziej tradycyjnych przepisów na guacamole, ale napisano w nim, aby wszystkie składniki rozdrabniać w mikserze. Ja jednak nie jestem przekonana do tego rozwiązania - wg mnie lepiej smakuje, gdy avocado rozgnieciemy widelcem/w moździerzu.
OdpowiedzUsuńJeśli nie przyrządzacie go tuż przed podaniem - pamiętajcie o tym, aby w miseczce z guacamole zostawić pestkę wyjętą wcześniej z avocado - wówczas pasta nie straci tak szybko koloru!