Coraz krótsze i chłodniejsze dni nastrajają mnie do poszukiwania utęsknionych wiosenno-letnich smaków.
Ta kompozycja łączy w sobie ciepło jesieni z lekkością i aromatem słonecznych dni. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na dużej imprezie lub romantyczna kolacja z dodatkiem wina.
Składniki
ilość: 2-4 porcje
* pół cukinii
* pół melona miodowego
* 1/4 gruszki
* 4 gałązki świeżej bazylii
* łyżka masła
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Duszenie: 10 min
1.
Cukinię kroimy na pół w poprzek, a następnie wzdłuż, tworząc łódeczki. Usuwamy z nich miękki miąższ z pestkami.
2.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Układamy cukinię, najpierw skórką do dołu. Dusimy około 10-15 minut, przewracając kolejno na każdy z boków tak, aby równomiernie się zezłociła.
3.
Melona kroimy na pół w poprzek, następnie kroimy w łódeczki i wycinamy miękki miąższ z pestkami.
4.
Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (ze skórką), a bazylię siekamy.
5.
Gorącą cukinię zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
6.
Układamy na talerzu cukinię i melona naprzemiennie. Posypujemy bazylią oraz gruszką, od razu podajemy.
rada
Można podać z ulubionym sosem, np. vinegrette - ja serwuję sote. Smak podduszonej na maśle cukinii idealnie komponuje się ze słodyczą melona oraz gruszką i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz