niedziela, 27 listopada 2011

Penne ze świeżym szpinakiem

Większość z Was została zniechęcona do szpinaku w czasach dzieciństwa, gdy w przedszkolach podawano nam szaroburą papkę o smaku niczego. Jak jednak widzicie po przepisach - ja uwielbiam szpinak, niemal w każdej postaci, lubię go także serwować gościom - którzy także nie protestują, nie widząc podobieństwa do bezkształtnej masy.

Nie każdy wie, że szpinak ma kilka odmian, u nas najczęściej widuję tzw. baby szpinak - młode liście o gładkiej powierzchni, w kolorze świeżej zieleni. Ta odmiana jest wyśmienita do podawania z makaronem i w sałatkach, smakuje świeżo i nie wymaga gotowania.

Jeśli chcecie aby Wasze dania ze szpinakiem zachwyciły - kupujcie tylko świeże liście i zjadajcie je najlepiej jeszcze tego samego dnia.


Składniki
ilość: 4 porcje

* 250 g świeżego szpinaku baby
* 5 garści pełnoziarnistego makaronu penne
* mała cukinia
* mała czerwona papryka
* czerwona cebula
* mały bakłażan
* pierś z kurczaka
* sos teriyaki
* pieprz, sól, oliwa
* 150 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie/duszenie: 30 min

1.
Liście szpinaku myjemy w durszlaku, pozostawiamy do obcieknięcia.

2.
Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na wolnym ogniu na oliwie, po czym zalewamy sosem teriyaki, podgrzewamy aż do karmelizacji sosu, mieszamy.

3.
Bakłażana kroimy na kawałki, solimy i zostawiamy na durszlaku na 20-30 minut.

4.
Cebulę i paprykę kroimy na wąskie paseczki, smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w 2cm paski cukinię i opłukanego uprzednio, pokrojonego, bakłażana. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 15 minut.

5.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po zagotowaniu odcedzamy makaron na durszlak ze szpinakiem (przelanie wrzątkiem w zupełności zastąpi jego gotowanie).

6.
Mieszamy makaron ze szpinakiem. Po przełożeniu na talerz na wierzchu układamy kurczaka, a obok - duszone warzywa.

7.
Ser kroimy w kostkę, dekorujemy danie.














3 komentarze:

  1. Piszę się na takie danie. Wszytsko co uwielbiam: makaron, szpinak, ser pleśniowy... Delicje!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tam szpinak lubię ;) I całą resztę, która znajduje się w tym daniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie :) Zatem przygotujcie konieczne i... smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń