poniedziałek, 7 listopada 2011

Leczo cukiniowo-melonowe

Ostatnio w mojej kuchni często gościła dynia oraz bakłażan. Ochota na lekką konsystencję tych warzyw jakoś nie minęła, ale jak wiecie nie mogę zbyt długo gotować podobnych potraw i muszę wypróbowywać nowe pomysły.

Tym razem kupiłam cukinię i postanowiłam połączyć ją między innymi z gruszką i melonem.

Leczo stanowiło dodatek do pieczonych ziemniaków, smażonej kiełbasy i bazyliowego guacamole.


Składniki
ilość: 3-4 porcje

* 1 cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1/2 melona miodowego
* 1/2 gruszki
* 3 gałązki świeżej bazylii
* 1,5 łyżki masła


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Duszenie: 20 min

1.
Cukinię myjemy, obieramy (ja zostawiłam kilka nieobranych pasków, z zieloną skórką ładnie prezentują się na talerzu), usuwamy miąższ, kroimy w kostkę.

2.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.

3.
Melona obieramy, usuwamy miękki miąższ z nasionami, kroimy w kostkę.

4.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cukinię i paprykę. Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem ziołowym. Dusimy około 16 minut, mieszając - nie dopuszczamy do przypalenia.

5.
Na ostatnie 4 minuty dokładamy melona oraz połowę porcji gruszki, pokrojonej w kostkę.

6.
Pozostałą część gruszki ścieramy na grubych oczkach tarki.

7.
Po zdjęciu patelni z kuchenki - posypujemy całość bazylią, mieszamy. Na końcu dodajemy startą gruszkę.










3 komentarze:

  1. Słodko wytrawne połączenia to coś co uwielbiam :) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że smakowało również świetnie, nie wyszło zbyt słodkie, smaki przenikały się i uzupełniały jednocześnie...
    takie leczo w połączeniu ze smażonym mięsem, pieczonym aromatem ziemniaków i ostrością guacamole naprawdę stanowiło ideał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, świetne połączenie smaków. :) Na pewno spróbuję, bo lubię takie nietypowe zestawienia.

    Pozdrawiam serdecznie,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń