Ostatnio w mojej kuchni często gościła dynia oraz bakłażan. Ochota na lekką konsystencję tych warzyw jakoś nie minęła, ale jak wiecie nie mogę zbyt długo gotować podobnych potraw i muszę wypróbowywać nowe pomysły.
Tym razem kupiłam cukinię i postanowiłam połączyć ją między innymi z gruszką i melonem.
Leczo stanowiło dodatek do pieczonych ziemniaków, smażonej kiełbasy i bazyliowego guacamole.
Składniki
ilość: 3-4 porcje
* 1 cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1/2 melona miodowego
* 1/2 gruszki
* 3 gałązki świeżej bazylii
* 1,5 łyżki masła
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Duszenie: 20 min
1.
Cukinię myjemy, obieramy (ja zostawiłam kilka nieobranych pasków, z zieloną skórką ładnie prezentują się na talerzu), usuwamy miąższ, kroimy w kostkę.
2.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
3.
Melona obieramy, usuwamy miękki miąższ z nasionami, kroimy w kostkę.
4.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cukinię i paprykę. Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem ziołowym. Dusimy około 16 minut, mieszając - nie dopuszczamy do przypalenia.
5.
Na ostatnie 4 minuty dokładamy melona oraz połowę porcji gruszki, pokrojonej w kostkę.
6.
Pozostałą część gruszki ścieramy na grubych oczkach tarki.
7.
Po zdjęciu patelni z kuchenki - posypujemy całość bazylią, mieszamy. Na końcu dodajemy startą gruszkę.
Słodko wytrawne połączenia to coś co uwielbiam :) Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że smakowało również świetnie, nie wyszło zbyt słodkie, smaki przenikały się i uzupełniały jednocześnie...
OdpowiedzUsuńtakie leczo w połączeniu ze smażonym mięsem, pieczonym aromatem ziemniaków i ostrością guacamole naprawdę stanowiło ideał!
Kurczę, świetne połączenie smaków. :) Na pewno spróbuję, bo lubię takie nietypowe zestawienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
yummymorning.blogspot.com