niedziela, 6 listopada 2011

Fusilli z bakłażanem

Dawno nie przygotowywałam żadnego makaronu - tym razem postawiłam na trójkolorowe "świderki". Z fusilli wspaniale komponuja się świeże warzywa oraz orzechy lub ziarna - jesienny bakłażan, papryka, pieczarki, świeże zioła i słonecznik.

Podajemy z ulubionym sosem, np. śmietanowo-cebulowym oraz z kieliszkiem półwytrawnego wina.




Składniki
ilość: 2 porcje

* 200 g makaronu trójkolorowego fusilli
* 15-20 nitek makaronu spaghetti
* 1 bakłażan
* 2 średnie cebule
* 1,5 papryki czerwonej
* 8 pieczarek
* 3 gałązki świeżej bazylii
* opakowanie gęstej kwaśnej śmietany
* 4 ząbki czosnku
* ziarna słonecznika
* plaster boczku
* oliwa
* masło
* sól, pieprz ziołowy


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 20 min

1.
Bakłażana myjemy, kroimy na plastry, solimy i odstawiamy w durszlaku.

2.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne (wypłukujemy wszystkie pestki), kroimy na kawałki.

3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie pieczarki.

4.
Śmietanę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, doprawiamy pieprzem ziołowym i gałązką posiekanej bazylii.

5.
Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki.

6.
Bakłażana opłukujemy z soli i kroimy w kostkę (razem ze skórką).

7.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy bakłażana i paprykę, po 10 minutach posypujemy solą, pieprzem ziołowym i świeżo posiekaną bazylią (około 1 gałązki).

8.
Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy cebulę i pieczarki, podsmażamy około 10 minut.

9.
Plasterek boczku kroimy w kostkę, podsmażamy w osobnym naczyniu na wolnym ogniu około 15 minut.

10.
Gotujemy spaghetti oraz fusilli w osolonej wodzie.

11.
Do patelni z podsmażoną cebulą oraz pieczarkami przelewamy sos śmietanowy.
Na małą patelenkę wrzucamy, tuż przed odcedzeniem makaronu, pokrojony czosnek i bazylię, podprażamy.

12.
Odcedzamy makaron. Na talerzu układamy kółko ze spaghetti. W środku układamy makaron fusilli. Polewamy go sosem śmietanowym, następnie układamy bakłażana i paprykę. Na górze układamy czosnek z bazylią.
Porcję mięsną posypujemy smażonym boczkiem, a porcję wegetariańską - ziarnami słonecznika.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz