piątek, 4 listopada 2011

Francuskie ciastka z owocami

Czy Wam też zdarzają się takie noce, gdy wstajecie z łóżka w poszukiwaniu czegoś słodkiego do zjedzenia? U mnie w domu przeważnie można znaleźć ciastka domowej roboty, a w lodówce gorzką czekoladę. Jednak jak wiecie powszechnie składowanym składnikiem jest również ciasto francuskie i to ono stało się ostatnio podstawą nocnego deseru.

Bardzo prosty do przyrządzenia, dość szybki, a przede wszystkim - pyszny i na ciepło i na zimno.


Składniki
ilość: 4 - 8 ciastek

* 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270g)
* 2 jabłka
* 1 brzoskwinia (zimą - z puszki)
* 2 łyżki golden syrup
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka szczypt cukru pudru
* łyżka oliwy


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 5-10 min | Pieczenie: 20 min

1.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy w kształt prostokąta (lub rozwijamy juz gotowe).

2.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w dość cienkie plasterki.

3.
Na patelni rozgrzewamy na wolnym ogniu łyżkę oliwy. Układamy plasterki jabłek i dusimy 5-10 minut, mieszając (nie doprowadzamy do przypalenia!).

4.
Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty jednej wielkości.

5.
Pod koniec duszenia do jabłek dodajemy golden syrup i cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

6.
Na warstwie ciasta układamy plasterki jabłka, przykrywamy drygą wartwą ciasta i także kładziemy jabłko. Kładziemy trzecią warstwę ciasta i na niej układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię.

7.
Przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (200 stopni).

8.
Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.












5 komentarzy:

  1. pychota! u mnie też francuskie kwadraty ostatnio gościły, właśnie wieczorem robiłam gdy ochota na coś słodkiego bierze

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahaha, czyli nie tylko ja jestem takim nocnym łasuchem? :)
    W skrajnych przypadkach robiłam zupełnie na szybko: kwadrat (jedna warstwa albo więcej), na to przekrojona, wydrążona połówka jabłka, posypana tylko cynamonem i do piekarnika na 25 minut.
    Ale te powyżej, z duszonymi jabłkami, są dużo smaczniejsze - bardzo delikatne i rozpływające się w ustach :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam francuskie ciasto..szkoda tylko ,że tyłek rośnie po nim:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta, wiem, ja też je uwielbiam za tę prostotę :)

    OdpowiedzUsuń