sobota, 12 listopada 2011

Piwne racuchy z jabłkami

Pyszne, puszyste, delikatnie słodkie... Można je jeść w nieskończoność, pamiętajcie więc aby nie przesadzać z ilością, bo Waszym brzuszkom zagrozi pęknięcie! :)

Piwo dodawane do ciasta sprawia, że staje się ono lekkie i sprężyste. Polecam wypróbowanie przepisu także do innego rodzaju ciast.





Składniki
ilość: około 20 placków

* 25 dag mąki
* 1/2 łyżeczka soli
* 2 jajka
* 3 łyżki oliwy
* 1 szklanka ciemnego piwa
* 2 duże jabłka
* cynamon
* 2 łyżki golden syrup


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Oczekiwanie: 1 godz | Smażenie: 15 min

1.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą.

2.
Żółtka dokładnie mieszamy z oliwą. Dodajemy do mąki, miksujemy.

3.
Do ciasta dolewamy piwo (ja używam ciemnego stronga). Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

4.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Polewamy golden syrup, posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.

5.
Po godzinie od odstawienia ciasta ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

6.
Do ciasta dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy.

7.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką ciasto z jabłkami.

8.
Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy posypane cukrem pudrem.














2 komentarze:

  1. Ślicznie wyrosły. Uwielbiam takie z jabłkami, ale piwnych nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno spróbuje ponieważ interesuje mnie ten piwny dodatek:D

    OdpowiedzUsuń