Pyszne, puszyste, delikatnie słodkie... Można je jeść w nieskończoność, pamiętajcie więc aby nie przesadzać z ilością, bo Waszym brzuszkom zagrozi pęknięcie! :)
Piwo dodawane do ciasta sprawia, że staje się ono lekkie i sprężyste. Polecam wypróbowanie przepisu także do innego rodzaju ciast.
Składniki
ilość: około 20 placków
* 25 dag mąki
* 1/2 łyżeczka soli
* 2 jajka
* 3 łyżki oliwy
* 1 szklanka ciemnego piwa
* 2 duże jabłka
* cynamon
* 2 łyżki golden syrup
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Oczekiwanie: 1 godz | Smażenie: 15 min
1.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą.
2.
Żółtka dokładnie mieszamy z oliwą. Dodajemy do mąki, miksujemy.
3.
Do ciasta dolewamy piwo (ja używam ciemnego stronga). Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
4.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Polewamy golden syrup, posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy aby puściły sok.
5.
Po godzinie od odstawienia ciasta ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
6.
Do ciasta dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy.
7.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką ciasto z jabłkami.
8.
Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy posypane cukrem pudrem.
Ślicznie wyrosły. Uwielbiam takie z jabłkami, ale piwnych nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuje ponieważ interesuje mnie ten piwny dodatek:D
OdpowiedzUsuń