czwartek, 3 listopada 2011

Golden syrup

W przepisach na desery podaję często składnik, o który pytacie - golden syrup. Jest to złocisty, słodki syrop przypominający wyglądem oraz konsystencją miód syntetyczny.

Często w spisie produktów jako zamiennik wymieniam właśnie ten rodzaj miodu albo syrop klonowy, jednak jeśli mamy chwilę wolnego czasu - zachęcam do samodzielnego przygotowania golden syrup.

Przepis jest bardzo łatwy, a koszt wykonania dużo niższy, niż widać na gotowych produktach w supermarketach (wiem również, że nie wszędzie jest łatwodostępny).


Składniki
ilość: około 0,5 litra syropu

* 600 gram białego cukru
* 325 ml wody
* sok z połowy cytryny


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 1 godz.

1.
Wsypujemy do małego garnuszka 100 g cukru i wlewamy 25 ml zimnej wody. Mieszamy i wstawiamy na mały gaz. Doprowadzamy do wrzenia mieszając.

2.
Gotujemy około 10 minut - ciecz zacznie gęstnieć i zmieniać kolor z przezroczytego na złocisty/jasnobrązowy.

3.
Zestawiamy garnuszek z ognia, wsypujemy pozostałą część cukru (500 g), zalewamy 300 ml gorącej/wrzącej wody, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i stawiamy na ogniu.

4.
Mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 40-45 minut. Syrop powinien mieć jasnobrązowy kolor, mieć gęstość soku zagęszczanego. Odstawiamy do wystygnięcia i przy pomocy lejka przelewamy do butelki lub do słoiczka (ze słoiczka będzie go łatwiej nakładać jeśli zgęstnieje).

Jeśli syrop wydaje się zbyt gęsty - dolewamy trochę wody, w odwrotnym wypadku - nieznacznie dłużej gotujemy.

Syropu można używać do deserów, ale również do słodzenia napojów zamiast cukru lub miodu syntetycznego.








1 komentarz:

  1. używam do wielu słodkości ale nigdy nie robiłam go sama..zawsze kupuje gotowy:)

    OdpowiedzUsuń