Uwielbiamy onion ringsy! Ale ciężko jest je kupić, więc dołączyły do listy niezdrowych rzeczy, które trzeba spróbować zrobić. I trzeba to przyznać - domowe są jednak najlepsze.
Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Uwaga! Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami :)
Składniki
ilość: 3-4 porcje
* 2 cebule
* 150 g mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka soli
* 1 jajko
* 200 ml mleka
* 1 sucha bułka
* 1 l oleju do smażenia
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15-20 min
1.
Cebulę kroimy w około 1 cm plastry i rozdzielamy krążki.
2.
Mieszamy składniki na ciasto - mąkę, jajko, sól, proszek do pieczenia, mleko
3.
Bułkę ścieramy na drobnych oczkach
4.
Rozgrzewamy olej
5.
Cebulę zanurzamy w cieście, następnie odsączamy i dokładnie moczymy w bułce tartej.
6.
Wkładamy partiami na głęboki wrzący olej.
Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
Porywam kilka ;)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
Polecam, na zdrówko! :)
OdpowiedzUsuńPodpowiem jeszcze, że robiłam równiez na oliwie (na wolnym ogniu, bez palenia tłuszczu!)
i to w niewielkiej ilości - nie trzeba smażyć koniecznie w głębokim oleju :)
I zawsze odsączamy później na ręczniku papierowym.
coś dla mnie, uwielbiam cebulkę;)
OdpowiedzUsuńNiestety w Irlandii ta zdradziecka przekąska jest ogólnie dostępna co nie pomaga w utrzymaniu sylwetki:)))
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń