środa, 9 listopada 2011

Krążki cebulowe

Uwielbiamy onion ringsy! Ale ciężko jest je kupić, więc dołączyły do listy niezdrowych rzeczy, które trzeba spróbować zrobić. I trzeba to przyznać - domowe są jednak najlepsze.

Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Uwaga! Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami :)



Składniki
ilość: 3-4 porcje

* 2 cebule
* 150 g mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka soli
* 1 jajko
* 200 ml mleka
* 1 sucha bułka
* 1 l oleju do smażenia


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15-20 min

1.
Cebulę kroimy w około 1 cm plastry i rozdzielamy krążki.

2.
Mieszamy składniki na ciasto - mąkę, jajko, sól, proszek do pieczenia, mleko

3.
Bułkę ścieramy na drobnych oczkach

4.
Rozgrzewamy olej

5.
Cebulę zanurzamy w cieście, następnie odsączamy i dokładnie moczymy w bułce tartej.

6.
Wkładamy partiami na głęboki wrzący olej.
Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.






5 komentarzy:

  1. Polecam, na zdrówko! :)
    Podpowiem jeszcze, że robiłam równiez na oliwie (na wolnym ogniu, bez palenia tłuszczu!)
    i to w niewielkiej ilości - nie trzeba smażyć koniecznie w głębokim oleju :)
    I zawsze odsączamy później na ręczniku papierowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mnie, uwielbiam cebulkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety w Irlandii ta zdradziecka przekąska jest ogólnie dostępna co nie pomaga w utrzymaniu sylwetki:)))

    OdpowiedzUsuń