sobota, 12 listopada 2011

Whoopie pies

Whoopie pies (czasami nazywane gobs) to ciastka należące do amerykańskiej klasyki (orginalny przepis został stworzony przez Amishów!)- czekoladowe, przełożone pianką z marshmallows.

Dostępne w większości cukierni w USA, wg orginalnego przepisu słodkie i mocno czekoladowe, ze słodkim nadzieniem, podawane obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.

W moim wykonaniu bardziej wytrawne, zdecydowanie kawowe - ciastka o gorzkim aromacie, z zachowaniem słodkiego środka, a całość o delikatnym aromacie sheridana.

Polecam na wieczorne imprezy! :)

Przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z tej strony.


Składniki
ilość: 30-35 pojedynczych ciastek (15-17 złożonych "kanapek")

* 110 g miękkiego masła
* 1 szklanka (280 ml) cukru
* 1 jajko
* 2 łyżeczki likieru sheridan
* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki kakao
* 3/4 szklanki ciemnej kawy rozpuszczalnej
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mleka


nadzienie:
* 225 g serka mascarpone
* 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
* laska wanilii
* 50 g miękkiego masła
* 2 łyżeczki likieru sheridan



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 50 min | Chłodzenie: 30-60 min

1.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy kakao oraz kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia.

2.
Masło ucieramy mikserem z cukrem, na białą puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy. Wlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy połowę suchych składników, miksujemy.
Dodajemy pozostałą część suchych składników i mleka oraz likier, miksujemy na gładką masę.
Ciasto będzie się mocno kleiło.

3.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto mocno się klei do dłoni, możemy nakładać je na blachę przy pomocy łyżki do lodów lub przy pomocy zmoczonych dłoni - ręce moczymy w wodzie (o temperaturze pokojowej), nabieramy ciasto (wielkość orzecha włoskiego lub odrobinę więcej) i formujemy je w kulę mokrymi dłońmi - przerzucając ciasto z jednej dłoni do drugiej. Szybko przekładamy na blachę.

Ciasto na blasze powinno być kuliste, układane w kilkucentymetrowych odstępach - podczas pieczenia samoistnie będzie się rozpłaszczało.

4.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st., pieczemy 12 minut (ja piekłam na 4 raty, aby nie układać ciastek na blasze zbyt blisko siebie).

5.
Ciastka studzimy na blasze lub przekładamy na płaskie naczynie - ważne aby spód ciastka był płaski, aby wygodnie było go później smarować masą i sklejać z drugim ciastkiem.

6.
Przygotowujemy nadzienie: miksujemy serek mascarpone z masłem, dodajemy cukier i likier oraz ziarna z laski wanilii, miksujemy aż do uzyskania gładkości masy. Wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika.

7.
Ostudzone ciastka smarujemy nadzieniem i delikatnie dociskamy, aby się skleiły.

8.
Gotowe ciastka przechowujemy w lodówce (w zamykanym pojemniku, lub owinięte w folię spożywczą). Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 30-60 minut - wówczas nadzienie stężeje i dokładnie sklei oba ciastka.










1 komentarz: