poniedziałek, 21 listopada 2011

Żeberka

Marynowanie to konieczność, nadaje mięsu miękkości, nasącza je aromatem, który łącząc się z włóknami powoduje, że potrawa staje się niepowtarzalna w smaku.

Podsmażenie "zamyka mięso" i całą wilgoć utrzymuje wewnątrz. Na tę potrawę warto zaczekać dwie doby, warto nawet trzy.


Składniki
ilość: 2 porcje

* porcja żeberek (ja użyłam mięsa, które zawierało w środku 5 żeberek)
* świeża skórka z cytryny
* 3 ząbki czosnku
* świeży rozmaryn
* świeże oregano
* kilka listków bazylii
* 1/2 łyżeczki posiekanego chilli
* oliwa
* ocet balsamiczny (lub ocet ryżowy)
* 6 ziemniaków
* duża cebula
* 8 dużych pieczarek
* sól, pieprz
* ziarno jałowca


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 30 min | Marynowanie: minimum 1-2 doby | Smażenie i gotowanie: 20 min

1.
W miseczce mieszamy oliwę z octem (w stosunku około 5:1). Rozmaryn, oregano i bazylię rozdrabniamy, dodajemy do oliwy. Podobnie postępujemy z czosnkiem, pokrojonym w cienkie plasterki oraz z chilli. Dodajemy ziarno jałowca.

2.
Mięso delikatnie nacieramy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Nacieramy mieszaniną z miseczki, następnie okładamy skórką z 1/3 cytryny, przekładamy do rękawa do pieczenia (lub szczelnego pudełka), zalewamy resztą oliwy z przyprawami. Rękaw lub pojemnik dokładnie zamykamy i chowamy do lodówki na 1-2 doby.

3.
Gotowe, zamarynowane mięso, wyjmujemy z pojemnika i kroimy na plastry, wzdłuż kości - każdy kawałek powinien mieć kostkę. Mięso delikatnie rozbijamy.

4.
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziół.

5.
Cebulę kroimy w cienkie paseczki, dusimy na oliwie lub na maśle.

6.
Pieczarki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół (nie obieramy!), dodajemy do cebuli. Podsmażamy całość na dość ostrym ogniu przez 5-8 minut, następnie podduszamy całość.

7.
Mięso podsmażamy na ostrym ogniu z jednej i z drugiej strony, następnie zmniejszamy ogień aby żeberka podduszały się w sosie z marynaty.

8.
Żeberka podajemy z ziemniakami i pieczarkami duszonymi z cebulą.
















2 komentarze: