środa, 16 listopada 2011

Chiński miszmasz: kurczak + warzywa

Chińszczyzna chodziła za mną już od pewnego czasu. Postanowiliśmy wykorzystać weekend na wypełnienie naszego mieszkanka aromatami kurczaka, limonki, kolendry i ostrych przypraw z odrobiną słodyczy.

Pomimo tego, że chińskie jedzenie najczęściej kojarzy się z daniem jedzonym w pośpiechu w intensywnie pachnącej i niezbyt wielkiej budce, w domowych warunkach można je przygotować naprawdę zdrowo i smacznie.


Mój przepis nie pochodzi z żadnego wiarygodnego źródła (źródłem jak zazwyczaj była moja fantazja), tak więc możliwe, że nie jest dostatecznie.. chiński :).

Z pewnością jednak smaczny i - uwaga! - mocno zapychający!


Składniki
ilość: 2 porcje: kurczak po chińsku + chiński miszmasz warzywny

* opakowanie (200g) makaronu ryżowego
* kilka grzybków mun
* mała cukinia
* czerwona papryka
* cebula
* mała pierś z kurczaka (pojedyncza)
* łyżka cukru trzcinowego
* łyżka ciemnego sosu sojowego
* łyżka octu sojowego
* pół limonki
* łyżeczka kolendry
* 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
* oliwa do smażenia
* sól
* pieprz


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Smażenie i gotowanie: 20 min

1.
Cukinię myjemy i kroimy w długie, cienkie paski.
Paprykę po umyciu kroimy w cienkie paseczki, podobnie postępujemy z cebulą.

2.
Warzywa nakładamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Solimy i dusimy na wolnym ogniu.

3.
W moździerzu rozcieramy limonkę z kolendrą i chilli.

4.
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki.

5.
Mieszamy cukier trzcinowy z sosem oraz octem sojowym.

6.
Rozgrzewamy olej na patelni, układamy kawałki kurczaka i smażąc na wolnym ogniu zalewamy go cukrem wymieszanym z sosem i octem sojowym. Mieszamy, podczas podgrzewania sos będzie robił się gęsty i ciemny, wówczas dolewamy sos z limonki zmieszany z kolendrą i chilli. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

7.
Grzybki zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie przekładamy do rondelka, solimy i gotujemy 10 minut. Uwaga! Grzybki znacząco zwiększą swoją objętość.
Po ugotowaniu kroimy je w paski.

8.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (przeważnie będzie to zalanie go wrzątkiem na 3-5 minut).

9. Nakładamy dania:
porcja mięsna - na dno miseczki wkładamy warzywa, następnie makaron, na górę grzybki oraz kurczaka. Polewamy sosem z kurczaka i dekorujemy limonką
porcja wegetariańska - mieszamy warzywa z makaronem, dodajemy 3 krople soku z limonki.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz