poniedziałek, 31 października 2011

Ciastka czekoladowe z chilli

Przełom października i listopada to dziwny czas - z jednej strony ciszy, zadumy i wspomnienia po bliskich nam osobach, z drugiej - wiedźm, czarów i świecącej dynii. Z tej okazji miałam przygotować typowo halloweenowe ciastka (w tej roli - paluszki wiedźmy), jednak pierwsza część tego czasu natchnęła mnie chwilą zadumy i postanowiłam połączyć refleksyjność z nutką szaleństwa.

Pierwotny przepis pochodzi z tej strony, po moich modyfikacjach przedstawiam go poniżej - możecie być pewni, że połączenie czekolady z chilli pozostaje w pamięci, a ciasteczka, które opisuję poniżej możecie dać również dzieciom - ostry smak pozostaje bardzo subtelny.


Składniki
ilość sztuk: około 30-35 ciastek

* 200 g mąki
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* łyżeczka cynamonu
* łyżeczka sproszkowanego pieprzu cayenne (chilli)
* 80 g jasnego cukru trzcinowego
* 100 g masła
* 1 łyżeczka drobniutko posiekanego chilli (kupuję większe papryczki, mniej ostre)
* 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić golden syrup lub miodem syntetycznym)
* łyżka chłodnej wody
* 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
* 100 g posiekanej mlecznej czekolady



Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 10 min

1.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier mieszamy w misce.

2.
Dodajemy masło, powinno być miękkie. Wyrabiamy palcami, łącząc składniki, podobnie jak na kruszonkę.

3.
Chilli siekamy jak najdrobniej (nie wykorzystujemy pestek!), dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy aby po dotykaniu chilli dokładnie umyć ręce, nie dotykać okolic oczu.

4.
Dodajemy syrop, wodę oraz czekoladę i delikatnie mieszamy całość, następnie formujemy kulę.
Ciasto powinno się kleić, nie będzie bardzo łatwo odchodziło od dłoni.

5.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, lekko spłaszczamy.

6.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 112 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku (na początku ciastka będą miękkie), przekładamy z blachy gdy stwardnieją.


rada
Jeśli ciasto wydaje nam się niewystarczająco ostre, możemy dodać więcej posiekanej papryczki, lub ciasto ułożone na blasze (przed pieczeniem) posypać odrobiną sproszkowanego chilli.














1 komentarz: