środa, 26 października 2011

Grzanki cebulowo-serowe

Czasami wracamy do domu na tyle zmęczeni, że nie mamy ochoty na obiad "z przytupami", jednak pogoda za oknem zobowiązuje do zjedzenia czegoś ciepłego. W takich momentach dwudaniowy obiad zastępuję często zupą z jakimiś dodatkami. Ostatnio w naszej kuchni zapanował sezon na zupy krem, często z dostępnych sezonowo warzyw, które na długo wypełniają nasze głodne brzuchy ciepłem i sytością.

Do takich zup idealnym dopełnieniem są grzanki, w różnych wariacjach, jednak poniżej przedstawiam przepis na nasze ulubione - bardzo dobrze komponują się smakowo zarówno z zupami łagodnymi (np. dyniowa, pomidorowa), jak również z nieco ostrzejrzymi (warzywna, paprykowa itp.).

Najważniejsze - przyrządzenie zajmuje mniej więcej tyle czasu co podgrzanie zupy, a składniki zwykle mamy pod ręką, w szafce i lodówce - są dość tanie.


Składniki
ilość sztuk: około 10 grzanek

* 2 bułki (nie muszą być bardzo świeże)
* 2 cebule
* 1/3 pęczka natki pietruszki
* kilka kawałków sera żółtego
* oliwa
* sól


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min

1.
Cebulę siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, solimy. Podsmażamy około 5-8 minut.

2.
Natkę pietruszki siekamy, dodajemy na patelnię.

3.
Bułki (ja używam zwykłych kajzerek) kroimy na plastry, układamy płasko na pateli (na mieszance cebuli i pietruszki). Smażymy całość około 2-3 minut, do momentu aż bułka zacznie mięknąć, ale unikamy przypalenia całości.

4.
Odwracamy bułki na drugą stronę, na wierzchu (pewnie częściowo obklejonym przez cebulę i pietruszkę) kładziemy plasterki sera żółtego, przykrywamy pokrywką.

5.
Gdy ser się stopi - przekładamy na talerz, posypujemy cebulą i pietruszką z patelni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz