Pomiędzy fast foodem, a zdrowym odżywianiem ;)
Składniki
ilość sztuk: 1
* 20 dag mąki
* 2 dag drożdży
* 100 ml mleka
* 3 łyżki oliwki
* 1 zółtko
* pół opakowania mrożonego szpinaku
* 1 mała cebula (może być czerwona)
* 1 papryka czerwona
* 3 ząbki czosnku
* 20 dag mozarelli
* zioła prowansalskie
* pieprz, sól
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 40 min | Gotowanie: 25 min
1.
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
2.
Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki oliwki, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Spód smarujemy oliwą, rozkładamy na nim uprzednio rozmrożony, osączony i wymieszany z drobno posiekanym czosnkiem szpinak.
4.
Posypujemy pokrojoną w paseczki papryką i cebulą. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy grubymi plastrami mozzarelli.
5.
Wstawiamy do piekarnika (190 stopni) na 25 minut. Smacznego! :)
foto: sxc.hu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz