środa, 26 października 2011

Snickerdoodles

Są takie dni, gdy mam ochotę na coś bardzo prostego, zarówno w formie jak i w smaku, i niekiedy dotyczy to nawet deserów :).

Przykładem tak prostego dodatku do kawy mogą być snickerdoodles - małe, niezbyt miękkie ale i niezbyt słodkie, ciasteczka, które pozostawiają na ustach delikatny aromat cynamonu.




Składniki

ilość sztuk: około 30 ciastek

* 270-300 g mąki
* łyżeczka gałki muszkatołowej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 75-100 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka olejku waniliowego
* 1 jajko
* 125g miękkiego masła

do obtoczenia:
* 1,5 łyżki drobnego cukru
* niecała łyżka cynamonu


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 15 min

1.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz gałką i solą.

2.
W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania białej i puszystej masy.

3.
Do masy wbijamy jajko oraz dodajemy olejek waniliowy. Całość ubijamy, a następnie dodajemy suche składniki, miksujemy.

4.
Masa nie powinna się kleić - do mojej musiałam dosypać odrobinę mąki, aby ciasto z łatwością odchodziło od palców.

5.
W osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem, w którym będziemy obtaczać ciastka.

6.
Z ciasta formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w cynamonie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich delikatnie spłaszczamy (bez obaw, ciasto zbyt bardzo nie rozrośnie się podczas pieczenia ani nie spłaszczy samo z siebie, nie trzeba więc zachowywać bardzo dużo odstępu między surowymi ciastkami).

7.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-17 minut, aż do uzyskania brązowego koloru. Zdejmujemy z blachy po ostudzeniu.




















5 komentarzy:

  1. Mniaaaaaaaaaaam. Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mocno polecam! Ja nie przepadam za super słodkimi słodyczami :) i te ciasteczka pasują mi do kawy baaardzo.
    Uważam za istotne także to, że przepis jest naprawdę łatwy, a samo ciasto powstaje ze składników, które nie są drogie - jak dla mnie rozwiązanie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Świetne! Bardzo przyjemnie się je formuje i cudownie pachnie w domu w czasie pieczenia. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdrowie! :)
    Wkrótce planuję zrobić podobne, jednak z dodatkiem masła orzechowego, w wydaniu słodko-słonym, podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń