Są takie dni, gdy mam ochotę na coś bardzo prostego, zarówno w formie jak i w smaku, i niekiedy dotyczy to nawet deserów :).
Przykładem tak prostego dodatku do kawy mogą być snickerdoodles - małe, niezbyt miękkie ale i niezbyt słodkie, ciasteczka, które pozostawiają na ustach delikatny aromat cynamonu.
Składniki
ilość sztuk: około 30 ciastek
* 270-300 g mąki
* łyżeczka gałki muszkatołowej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 75-100 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka olejku waniliowego
* 1 jajko
* 125g miękkiego masła
do obtoczenia:
* 1,5 łyżki drobnego cukru
* niecała łyżka cynamonu
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 15 min
1.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz gałką i solą.
2.
W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania białej i puszystej masy.
3.
Do masy wbijamy jajko oraz dodajemy olejek waniliowy. Całość ubijamy, a następnie dodajemy suche składniki, miksujemy.
4.
Masa nie powinna się kleić - do mojej musiałam dosypać odrobinę mąki, aby ciasto z łatwością odchodziło od palców.
5.
W osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem, w którym będziemy obtaczać ciastka.
6.
Z ciasta formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w cynamonie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich delikatnie spłaszczamy (bez obaw, ciasto zbyt bardzo nie rozrośnie się podczas pieczenia ani nie spłaszczy samo z siebie, nie trzeba więc zachowywać bardzo dużo odstępu między surowymi ciastkami).
7.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-17 minut, aż do uzyskania brązowego koloru. Zdejmujemy z blachy po ostudzeniu.
Mniaaaaaaaaaaam. Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńBardzo mocno polecam! Ja nie przepadam za super słodkimi słodyczami :) i te ciasteczka pasują mi do kawy baaardzo.
OdpowiedzUsuńUważam za istotne także to, że przepis jest naprawdę łatwy, a samo ciasto powstaje ze składników, które nie są drogie - jak dla mnie rozwiązanie idealne! :)
Zrobiłam. Świetne! Bardzo przyjemnie się je formuje i cudownie pachnie w domu w czasie pieczenia. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńWkrótce planuję zrobić podobne, jednak z dodatkiem masła orzechowego, w wydaniu słodko-słonym, podzielę się wrażeniami :)
Thanks for sharing the sweet info with us.
OdpowiedzUsuńFree Classifieds Website
Free Classifieds Website Dehradun
Free Classifieds Website Delhi
Free Classifieds Website Bangalore
Free Classifieds Website Hyderabad
Free Classifieds Website Chennai
Free Classifieds Website Mumbai
Free Classifieds Website Pune
Free Classifieds Website Kolkata
Post Free Classifieds Ads Without Ragistration