Ten przepis jest przeze mnie wykorzystywany od dawna, ale tak się złożyło, że nigdy wcześniej nie wykonałam zdjęć, natomiast w tym roku przyrządzałam już tyle potraw, że... zupa dyniowa jakoś wypadła z tego jadłospisu :). Jednak przepisem obdarowałam znajomych i rodzinę, wszystkim zupa niezwykle smakuje, a od Mamy otrzymałam fotki i nareszcie mogę się podzielić przepisem na szerszym forum.
Składniki:
* 1 kg dyni
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 150-200 ml bulionu warzywnego
* 3 łyżki masła
* odrobina oliwy z oliwek
przyprawy:
* curry
* słodka papryka
* sól
* pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 40 min
1.
Dynię kroimy na ćwiartki i wykrajamy miąższ (skórkę zostawiamy z
twardą częścią).
Miąższ nie powinien zawierać pestek.
2.
Kroimy miąższ w kostkę, cebulę siekamy, czosnek siekamy lub
wyciskamy.
3.
Rozgrzewamy na patelni masło lub oliwę.
4.
Miąższ, cebulę oraz czosnek podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu -
około 20 minut, mieszając (uwaga! nie przypalamy!)
5.
Miękkie już warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem i
gotujemy około 20 minut.
6.
Jeśli zauważymy całe kawałki dyni - wyjmujemy z garnka i miksujemy,
po czym przekładamy do garnka - zupa powinna mieć konsystencję kremu.
7.
Doprawiamy zupę do smaku przyprawami, podajemy gorącą.
rada
bulion warzywny można przyrządzić z kostki warzywnej
rada
pestki, które pozostaną nam z miąższu, możemy wysuszyć lub uprażyć
na patelni i ozdobić nimi zupę
rada
aby złagodzić smak zupy możemy warzywa po kroku 4 zalać nie tylko
bulionem, ale również szklanką mleka
rada
zupę możemy przystroić łyżką gęstej śmietany, ziołowymi grzankami
lub pestkami dyni
rada
smak wydobędzie pokrojona natka pietruszki - możemy nią posypać zupę
bezpośrednio na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz