poniedziałek, 31 października 2011

Zupa dyniowa

Ten przepis jest przeze mnie wykorzystywany od dawna, ale tak się złożyło, że nigdy wcześniej nie wykonałam zdjęć, natomiast w tym roku przyrządzałam już tyle potraw, że... zupa dyniowa jakoś wypadła z tego jadłospisu :). Jednak przepisem obdarowałam znajomych i rodzinę, wszystkim zupa niezwykle smakuje, a od Mamy otrzymałam fotki i nareszcie mogę się podzielić przepisem na szerszym forum.


Składniki:
* 1 kg dyni
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 150-200 ml bulionu warzywnego
* 3 łyżki masła
* odrobina oliwy z oliwek

przyprawy:
* curry
* słodka papryka
* sól
* pieprz

Przygotowanie:
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 40 min

1.
Dynię kroimy na ćwiartki i wykrajamy miąższ (skórkę zostawiamy z
twardą częścią).
Miąższ nie powinien zawierać pestek.

2.
Kroimy miąższ w kostkę, cebulę siekamy, czosnek siekamy lub
wyciskamy.

3.
Rozgrzewamy na patelni masło lub oliwę.

4.
Miąższ, cebulę oraz czosnek podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu -
około 20 minut, mieszając (uwaga! nie przypalamy!)

5.
Miękkie już warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem i
gotujemy około 20 minut.

6.
Jeśli zauważymy całe kawałki dyni - wyjmujemy z garnka i miksujemy,
po czym przekładamy do garnka - zupa powinna mieć konsystencję kremu.

7.
Doprawiamy zupę do smaku przyprawami, podajemy gorącą.

rada
bulion warzywny można przyrządzić z kostki warzywnej

rada
pestki, które pozostaną nam z miąższu, możemy wysuszyć lub uprażyć
na patelni i ozdobić nimi zupę

rada
aby złagodzić smak zupy możemy warzywa po kroku 4 zalać nie tylko
bulionem, ale również szklanką mleka

rada

zupę możemy przystroić łyżką gęstej śmietany, ziołowymi grzankami
lub pestkami dyni

rada
smak wydobędzie pokrojona natka pietruszki - możemy nią posypać zupę
bezpośrednio na talerzu










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz