środa, 19 października 2011

Pieczona papryka faszerowana

Sezon dyniowy w pełni - wokół pełno pomarańczowych kul, zapachu zupy i pytań o pomysły na inne wykorzystanie kulinarne tej rośliny. Ja do wczoraj nie miałam (w tym roku!) w ustach dyni, specjalnie przeczekując pełnię sezonu i nareszcie wybrałam się na zakupy! Z ogromną niecierpliwością uważnie oglądałam kolejne kawałki dyni, aby wybrać te najładniejsze. W momencie kupowania nie do końca miałam pomysł na danie, które przygotuję, nie wiedziałam więc, ile dyni powinnam kupić :)
Ostatecznie wybrałam dwa kawałki, każdy ważący nieco powyżej 1,5 kg i postanowiłam na danie zdecydować się w domu.
Uwaga! Sezon na te jagody trwa, co powoduje, że dynia cieszy nie tylko oczy i duszę, ale również nie nadweręża portfela! (zapłaciłam 1,50 zł za kg).

Sezon dyniowy w mojej kuchni uważam za otwarty!


Pieczone papryki faszerowane

Składniki

ilość sztuk: 4

* 4 duże czerwone papryki (powinny miec na tyle równy spód aby można je było z łatwością postawić)
* 0,5 kg dyni
* 2 duże cebule
* 5 dużych pieczarek
* 1/4 pęczka natki pietruszki
* woreczek kaszy jęczmiennej lub jaglanej
* oliwa
* sól, sproszkowana papryka czerwona słodka, pieprz ziołowy, curry, pieprz cayenne


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min | Pieczenie: 30-40 min

1.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu - zwykle 15-20 minut.

2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Solimy.

3.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Posypujemy pieprzem ziołowym.

4.
Dynię kroimy na ćwiartki, wykrawamy część z pestkami (miękkie włókna, pestki możemy później wysuszyć lub uprażyć na patelni!), a pozostałą część miąższu (najtwardszą część pozostawiamy ze skórą) kroimy w średniej grubości kostkę.
Dodajemy do cebuli i pieczarek, dolewamy około 50 ml wody, dusimy razem około 15 minut, dodajemy pozostałe przyprawy - całość powinna być lekko ostra.

5.
Papryki myjemy i odkrajamy górę, usuwamy pestki.

6.
Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem cebulowo-pieczarkowo-dyniowym, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

7.
Nadziewamy papryki farszem, wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 30-40 minut (papryka powinna zrobic się miękka).


Podajemy przybierając listkami natki pietruszki lub polewając sosem czosnkowym.



rada
Paprykę możemy piec także zawiniętą w folię aluminiową, nabierze wówczas miękkości

rada
Jeśli sezon grillowy jeszcze trwa - paprykę po owinięciu folią możemy przyrządzać na grillu!
























1 komentarz:

  1. Oooo tak. To zrobię. To zrobię! To zrobię jutro z Matiszką!

    OdpowiedzUsuń