poniedziałek, 31 października 2011

Sałatka z gruszką i granatem

Pomysł na sałatkę z gruszką i granatem podsunęła mi koleżanka z pracy. Sałatka jest prosta do przyrządzenia, świetnie pasuje do dań zawierających ciasto francuskie lub białe mięso, bardzo przyjemnie komponuje się z kieliszkiem wina, a dodatkowo elegancko wygląda na stole - idealny składnik obiadu lub kolacji dla gości.






Składniki
ilość sztuk: sałatka dla 2-4 osób

* 4 duże liście kapusty pekińskiej
* pół twardej gruszki
* 1 granat

sos:
* 2 duże łyżeczki musztardy francuskiej
* łyżeczka octu balsamicznego
* łyżka syropu klonowego
* 2 łyżki oliwy z oliwek


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min

1.
Liście sałaty myjemy i suszymy, a następnie wykrajamy twardą, białą część. Drzemy na kawałki, układamy na półmisku.

2.
Gruszkę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i ogonki, ścieramy na grubych oczkach (nie trzeba obierać ze skórki). Przekładamy na kapustę.

3.
Granat obieramy, oddzielamy od siebie ziarenka - pamiętając, że granat brudzi, więc nie powinnyśmy przyrządzać dan z jego udziałem bezpośrednio przed przyjęciem :).
Granat układamy na wierzchu sałatki.

4.
Przyrządzamy sos, dokładnie mieszając składniki. Polewamy sałatkę tuż przed jej podaniem.











4 komentarze:

  1. To ja poproszę o porcję takiej pysznej sałateczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście: sałatka, raz! :)

    Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia, jedynym mankamentem są brudne od granatów ręce! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piłem ostatnio sok z granatów za drastycznie dużą cenę i powiem szczerze, że przypasował mi. Myślę o nim, jako o dodatku do Twojej sałatki :)
    Taki sok 100% ma w sobie też goryczkę pestek, co dodaje mu specyficznego aromatu. Fajna kompilacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pod domem mam budkę z warzywami ze Złotym Panem, który granaty podarowuje mi za free, gdy tylko uzna, że są zeschnięte (nie muszę chyba dodawać, że wcale nie są...), sprzedaje również sok z granatów produkowany na Bliskim Wschodzie. Prawdopodobnie kupię wkrótce do jakiegoś obiadu, jednak granat ma na tyle specyficzny smak i jest arystokratycznym owocem, że szkoda go tłamsić - najlepiej smakuje solo.
    Granaty są bardzo zdrowe - jeśli więc gustujesz w soku, możesz z powodzeniem dodawać go do herbaty (zamiast soku z cytryny) . I wiadomo, najważniejsze - owoce przeciwdziałają starzeniu się, dlatego powinniśmy po nie od czasu do czasu sięgać :)

    OdpowiedzUsuń