środa, 19 października 2011

Dyniowe muffiny

Po upieczeniu papryk z farszem dyniowym nadal pozostało mi sporo dyni :) Postanowiłam więc, idąc za przykładem Strawberries&Cream, upiec muffiny dyniowe - ale przepis, starym już zwyczajem, wymyśliłam podczas pracy.


Składniki
ilość sztuk: 12-20 muffinów

* 2 szklanki startej dyni
* 125 g brązowego cukru
* 125 g mąki pszennej
* 125 g masła
* 16 g cukru migdałowego
* 30 ml wody
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Pieczenie: 25 min

1.
Wsypujemy do miski najpierw składniki suche, następnie mokre, miksujemy na gładką masę.

2.
Dodajemy startą dynię, delikatnie ale dokładnie mieszamy całość.
Ciasto powinno mieć lekko lejącą się konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę wody, jeśli odwrotnie - dosypujemy odrobinę mąki.

3.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami, przekładamy ciasto (około 2 łyżek na papilotkę).

4.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180 st.


rada

po ostudzeniu muffiny można polać lukrem i/lub ozdobić skórką cytrynową lub pomarańczową.


uwaga
dwie z moich pracowych koleżanek zwróciły uwagę na to, że gdy dawkują masło wg przepisu (125 g), to muffiny wychodzą zbyt tłuste - podczas przyrządzania ciasta zwróćcie uwagę na to aby nie było ono zbyt rzadkie i lejące. W takiej sytuacji zawsze warto dać nieco mniej masła - wpływ na to może mieć także sama dynia, jeśli jest bardzo mokra - zmniejszamy ilość tłuszczu























1 komentarz:

  1. Też mi bardzo smakowały.I chyba pozostałą połowę dyni wykorzystam na muffinki ponieważ pierwszy wypiek zniknął bardzo szybko:)))

    OdpowiedzUsuń