poniedziałek, 31 października 2011

Koliki francuskie

Ciasto francuskie ostatnio rozgościło się w mojej kuchni - stanowi świetny dodatek do eleganckich obiadów oraz do szybkich kolacji. Tym razem w postaci, niezwykle łatwych do wykonania, kolików z warzywami.


Składniki
ilość sztuk: 5 kolików

* około 100 g ciasta francuskiego w rulonie
* 1/2 czerwonej papryki
* 4 pieczarki
* plasterek żółtego sera
* 50-80 g sera feta
* 2 gałązki świeżej bazylii
* sól, pieprz ziołowy, suszone oregano


Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Pieczenie: 20 min

1.
Z ciasta wykrajamy przy pomocy szklanki krążki z ciasta, oraz paski o około 2 cm szerokości.

2.
Pieczarki, paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę, ser żółty w plasterki, a bazylię siekamy.

3.
Sklejamy krążki z paskami, tworząc z nich bok kolików.
Na spód kładziemy ser, następnie bazylię i warzywa. Doprawiamy, na wierzchu układamy ser feta.

4.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz